Președintele Comisiei de la Veneția revine la „mixtul” moldovenesc: Ar putea crea legături periculoase între cei aleși și mediul de afaceri

Președintele Comisiei de la Veneția revine la „mixtul” moldovenesc: Ar putea crea legături periculoase între cei aleși și mediul de afaceri

Autoritățile moldovene au ignorat opinia experților de la Strasbourg referitor la schimbarea legii electorale. Cel puțin asta reiese dintr-un interviu al președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. Oficialul crede că „în contextul electoral al R. Moldova schimbarea legii electorale nu este cea mai bună variantă, pentru că sistemul mixt ar putea crea legături periculoase între persoanele alese și mediul de afaceri”. Gianni Buquicchio a vorbit, pentru Europa Liberă, că acum ne rămâne doar „să fim optimiști și să urmărim”.

„Am transmis două opinii Chișinăului: anul trecut și în martie anul acesta. Totul a început acum doi ani însă, când a fost prima tentativă de introducere a sistemului mixt. Am spus încă de atunci, că, în opinia noastră, nu este o idee bună pentru Moldova. Și s-a renunțat atunci. Desigur, este dreptul suveran al oricărei țări să adopte ce sistem electoral dorește. Dar, subliniez încă o dată, în contextul electoral al R. Moldova considerăm că nu este cea mai bună variantă, pentru că ar putea crea legături periculoase între persoanele alese și mediul de afaceri. Schimbările au fost operate. Nu se mai poate face nimic”, spune Buquicchio.

El îndeamnă la optimism, la etapa aceasta. „Trebuie să fim optimiști și să urmărim cum vor fi implementate în practică, dacă sunt aplicate cu bună credință sau nu. O prăjitură este testată când este mâncată. O parte din recomandarile Comisiei de la Veneția au fost preluate în noua legislație, în noul Cod electoral. Ne bucurăm că se va crea o comisie pentru delimitarea circumscriptiilor. Ne pare rău că recomandarea noastră pentru mai multe șanse acordate femeilor nu a fost preluată. Reducerea donațiilor către partidele politice, circumscripțiile din străinătate, sunt chestiuni care au fost atinse. Sistemul este acum mixt, să vedem dacă este aplicat la alegeri cu bună-credință”, afirmă oficialul.

Publicitate

Amintim că sistemul electoral mixt a fost votat vara trecută, cu votul democraților și socialiștilor, pe fundal de proteste. Acesta urmează a fi implementat deja la alegerile parlamentare din această toamnă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal