INFOGRAFIC. Chimia din spatele Cupei Mondiale: Ce greutate are trofeul și care-i faza cu spray-ul pe care îl folosesc arbitrii

INFOGRAFIC. Chimia din spatele Cupei Mondiale: Ce greutate are trofeul și care-i faza cu spray-ul pe care îl folosesc arbitrii

Ce greutate are trofeul Cupei Mondiale de fotbal? Din ce materiale sunt făcute tricourile jucătorilor? Care este secretul acelui spray „invizibil” pe care arbitrii îi folosesc pentru a face liniile de marcaj atunci când se acordă o lovitură liberă? Specialiștii Compound Interest au analizat proprietățile chimice a lucrurilor fără de care un Campionat Mondial de fotbal ar fi de neimaginat.

Mingea, trofeul, tricourile și spray-ul pe care îl folosesc arbitrii sunt principalele lucruri care au intrat în atenția chimiștilor. Iată la ce concluzii au ajuns ei.

...

Publicitate

Design-ul mingii oficiale a Campionatului Mondial de fotbal se schimbă de la an la an. Nu putem spune același lucru și despre materialul din care este făcută mingea. Este vorba de șase panouri de poliuretan care conțin în interiorul lor o sferă din cauciuc, învelită în căptușeala de nailon.

Află aici ce se află în interiorul mingii: VIDEO. Adidas Telstar 18, mingea high-tech folosită la CM 2018

Poliuretanul este prezent și în vestimentația jucătorilor. Din acest polimer sunt făcute numele și numerele înscrise pe tricourile fotbaliștilor.

Trofeul Cupei Mondiale

Cea mai mare competiție din lumea fotbalului ar fi de neimaginat fără marele premiu. Trofeul FIFA World Cup este făcut din aur de 18 karate. De notat că trofeul este gol pe dinăuntru. Dacă nu ar fi fost gol, ar fi fost greu de ridicat! Greutatea acestuia în versiunea actuală depășește șase kilograme. Partea de culoare verde a postamentului este făcută din malachit, un mineral din clasa carbonaților.

Vopseaua care dispare

Probabil, mulți se întreabă în ce constă secretul acelui spray „invizibil” pe care îl folosesc arbitrii pentru a desena liniile de marcaj atunci când se acordă o lovitură liberă. Din ce substanțe este compusă acea vopsea magică care dispare la doar câteva minute după ce a fost aplicată? Ei bine, potrivit chimiștilor, principalul responsabil de această șmecherie este butanul. După ce butanul se evopră, dispare și spuma albă care iese din tub.

...

Foto: Reuters

Despre sursa: Compound Interest este o comunitate de entuziaști pasionați de chimie. Unul dintre scopurile acesteia este popularizarea științei prin intermediul infograficelor. În 2018, comunitatea a obținut premiul „Cel mai bun blog de știință” din partea Asociației Scriitorilor de Știință Britanici.

Urmăriți principalele evenimente ale competiției, știri, analiză și infografice despre Campionatul Mondial 2018 pe AGORA, în rubrica CM 2018.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal