
Cetățenii ar trebui „să-și pună creierii în mișcare” după adoptarea votului mixt, afirmă un expert
Atât politicienii, cât și reprezentanții societății civile ar trebui să se folosească de creativitate și „imaginație”, după ce în Republica Moldova a fost introdus sistemul electoral mixt. De această părere este analistul Igor Boțan, care susține că formațiunile politice necesită „să-și schimbe strategia”.
・
Declarația a fost făcută astăzi în cadrul unei emisiuni dedicate specificului viitoarelor alegeri parlamentare care se vor desfășura în contextul sistemului electoral mixt de vot, după ce Igor Dodon a promulgat o lege în acest sens în iulie 2017.
„Eu cred că ar trebui să punem creierii în mișcare. Celor care le place (sistemul electoral mixt, n.r.) vor vota potrivit noii legislații. Celor care nu le place, le va reveni sarcina să-și pună imaginația în mișcare, să se adreseze către partidele politice care ar trebui să-și schimbe strategia și tacticile (…) Noi, cetățenii, de asemenea ar trebui să avem discuții largi, cum procedăm cu votul nostru, îl acordăm celui mai iubit candidat sau votăm util ș.a.m.d”, a declarat analistul Igor Boțan.
De menționat că sistemul de vot mixt presupune că 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 - în circumscripții uninominale.
Legea a fost votată în dimineața zilei de 20 iulie 2017 de către 74 de deputați din cei 77 prezenți în sală, iar votul a fost boicotat de fracțiunile PL, PLDM și PCRM, care au părăsit sala.