
Republica Moldova va primi cea de-a treia tranșă de asistență macrofinanciară. 10 indicații de la președintele FMI
Consiliul de Directori Executivi ai Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat, vineri seară, acordarea celei de-a treia tranșe de susținere financiară pentru Republica Moldova, în valoare de 33.8 milioane de dolari SUA. Acordarea acestei sume a fost condiționată de continuarea reformelor în sectorul financiar-bancar. Peședintele interimar al FMI a venit cu un șir de indicații pentru guvernanți în vederea desfășurării reformelor.
・
„Angajamentul Moldovei față de programul FMI a contribuit la consolidarea economiei. Este extrem de important să se mențină politicile prudente, iar reformele să se continue pentru a finaliza repararea sectorului financiar, pentru a garanta transparența și stabilitatea în sectorul energetic și pentru a menține stabilitatea macrofinanciară”, a declarat dl Tao Zhang, președintele interimar și directorul general adjunct al FMI.
În adresarea sa către oficialii cu puterea de decizie din Republica Moldova, Tao Zhang a insistat asupra următoarelor politici:
- Îmbunătățirea conducerii băncilor, eliminarea acționarilor incompetenți.
- Necesitatea de a facilita o ieșire ordonată a celei de-a doua mari bănci din administrația temporară.
- Transparența proprietarilor și întărirea finanaciară a sectorului de asigurări.
- Factura salarială trebuie să fie limitată ținând cont de PIB.
- Depășirea bugetului înainte de alegeri trebuie evitată.
- Mai multe eforturi trebuie depuse pentru a facilita eliminarea restanțelor.
- Politica monetară trebuie să se focuseze pe menținerea stabilității prețurilor sub un regim flexibil al cursului de schimb.
- Intervenția pe piața valutară ar trebui limitată la netezire a volatilității excesive.
- Prevederile ce țin de măsurile contra spălării banilor și contra finanțării terorismului (AML/CFT) trebuie racordate la standardele internaționale.
- În sectorul energetic, este important să fie asigurată viabilitatea, transparența și predictibilitatea, prin stabilirea tarifelor la electricitate în conformitate cu noua metodologie și angajamentele asumate în program.
În cele din urmă, oficialul FMI s-a referit la ultimele acțiuni întreprinse în vederea recuperării mijloacelor financiare furate din cele trei bănci falimentate.
„Cu toate că a existat o întârziere în recuperarea bunurilor furate, a fost publicată o strategie la nivel înalt care trebuie implementată cu fermitate”, a declarat președintele interimar al FMI.
De menționat că cea de-a treia tranșa (33.8 milioane de dolari SUA) a asistenței macrofinanciare urmează a fi acordată în cadrul Facilității Extinse de Credit (ECF) și Facilității Extinse ale Fondului (EFF).
Sursa: PRESS RELEASE NO. 18/270, International Monetary Fund