Într-o postare pe Facebook cu ocazia comemorării Domnitorului Ștefan cel Mare, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ținut să menționeze că suntem „datori să păstrăm cu sfinţenie tot patrimoniul lăsat nouă de Ştefan: identitatea moldovenească, statalitatea, Ortodoxia şi relaţiile de prietenie cu Rusia”. „Doar cinstind memoria marilor noştri strămoși, vom putea supraviețui ca stat”, a scris Dodon.

Contactat de AGORA, istoricul Ion Varta nu a confirmat veridicitatea afirmațiilor comunicate de Igor Dodon.

„Domnul Igor Dodon interpreteză totul prin prisma omului politic, dar lucrurile stau un pic altfel. Problema este că nu cunoaștem istoria, domnul președinte este probabil bun în economie, în politică dar în ceea ce ține de istorie trebuie să se consulte cu specialiști consacrați”, a declarat istoricul Ion Varta.

Varta spune că în secolul XV, Rusia avea forma unui cnezat Moscovit la o depărtare enormă față de Moldova, abia începând să acapareze regiunile slave din vecinătate, între Moldova și moscoviți situându-se Marele Ducat Lituanian. Astfel nu se poate vorbi despre prietenii strâns legate.

Istoricul are un contraargument și pentru „identitatea moldovenească”.

„Ștefan cel Mare nu avea nici un dubiu în privința apartenenței Moldovei la întreg neamul românesc. Atunci când încercăm să falsificăm, să fabulăm, creăm un eveniment caraghios. Se găsesc oameni politici care falsifică și denaturează în beneficiul lor. Trebuie să lăsăm baltă aceste speculații și să ne informăm corect asupra adevărurilor istorice”, a adăugat Varta.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!