
Mexicul și-a ales președintele. Două puncte de vedere pentru a înțelege cine este Andres Manuel Lopez Obrador
Duminica, 1 iulie, Andres Manuel Lopez Obrador, un „populist charismatic” conform revistei The Economist, a câștigat mandatul de președinte al Mexicului. Unii îl admiră, iar alții avertizează că este vorba de „un socialist imprevizibil”.
・
Fostul primar al orașului Mexico, dl Lopez Obrador, a obținut o victorie răsunătoare la alegerile din Mexic. Pentru el și coaliția sa „Juntos haremos historia” („Împreună vom face istorie”, n.r.) au votat circa 53% de alegători, cu 31% mai mult decât cei care au votat pentru principalul său rival, Ricardo Anaya din cadrul Partidului Acțiune Națională. Formațiunea aflată până acum la guvernare, Partidul Instituțional Revoluționar, a suferit un eșec, întrucât pentru candidatul acesteia, Jose Antonio Meade, au votat doar 16% din numărul alegătorilor.
Victoria lui Lopez Obrador, cunoscut pentru viziunile sale de stânga, a stârnit entuziasmul partidelor socialiste și mișcărilor anti-sistem din țările europene.
Mexicul pășește pe „un drum captivant care duce spre pace, dreptate socială și o lume mai democratică și decentă”, a declarat Pablo Iglesias, liderul partidului spaniol „Podemos” („Noi putem”, n.r.)
Triumful lui Lopez Obrador înseamnă „renașterea unei mari națiuni și deșteptarea unei speranțe pentru întreaga lume”, a declarat, la rândul lui, Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de stânga „La France Insoumise” („Franța nesupusă”).
Ziarele de stânga, de asemenea, par a saluta victoria noului președinte.
„Eliminarea corupției și a impunității va fi misiunea principală a noului guvern. (…) Nici colegii de partid, nici rudele președintelui nu vor fi scutiți de persecuții în cazul în care recurg la practici corupte”, a scris ziarul spaniol Publico, adăugând că „triumful Morena (Mișcarea de Regenerare Națională condusă de Lopez Obrador n.r.) presupune victoria unui candidat progresist în mijlocul unui atac neoliberal de pe continentul sudamerican”.
Cu totul altă părere au ziariștii revistei engleze The Economist, cei care, săptămână trecută, i-au dedicat lui Lopez Obrador un amplu editorial în care îl prezintă drept „socialist imprevizibil” și „un Donald Trump mexican”.
„El pare să nu aibă nicio idee despre modul în care funcționează democrația sau economia modernă. El discreditează instituțiile independente cum este Curtea Supremă. El vrea ca Mexicul să devină autosuficient în ceea ce privește hrana și construcția rafinăriilor de petrol, un lucru care nu pare să aibă vreun sens din punct de vedere economic. Ideile lui sunt simpliste. El vrea să reducă la jumătate salariile înalților demnitari, inclusiv cel al președintelui și să se supună unui referendum de rechemare la fiecare doi ani”, scrie The Economist.
De menționat că victoria lui Lopez Obrador a pus capăt bipartidismului în Mexic, întrucât formațiunile Partidul Instituțional Revoluționar și Partidul Acțiune Națională au căzut în plan secund. Cel dintâi deține acum putere în doar 12 din cele 32 de state mexicane.