„Adunam apa în eprubete și lighene”. Ploaia inundă Institutul de Zoologie, cuprins de flăcări acum două luni

„Adunam apa în eprubete și lighene”. Ploaia inundă Institutul de Zoologie, cuprins de flăcări acum două luni

La mai mult două luni de la incendiul din 20 aprilie, care a afectat blocul Institutului de Zoologie, Microbiologie și Zootehnie, acoperișul edificiului nu a fost reparat încă. Academia de Științe trage alarma: ploile torențiale din ultima vreme au distrus și mai mult laboratoarele în lipsa unui acoperiș, iar utilajul și biroule sunt doar învelite cu o peliculă.

Ploile torențiale din ultima perioadă au făcut ravagii în zeci de birouri, preponderent etajele patru și trei și asta pentru că până acum nu s-au făcut lucrări de reparație a acoperișului, atenționează AȘM.

Institutul a fost ajutat doar o dată, de militari trimiși de MAI pe 29 iunie, care au venit să repare instalațiile de evacuare a apei de pe acoperiș.

Publicitate

„E greu de descris totuși situația în care se află laboratoarele de la etajele patru și trei. Că plouaafara sau în încăpere, aproape că nu făceai mare diferență. Echipamentele din birouri, utilaje,tehnica era acoperită cu peliculă, iar cu halatele cercetătorilor erau învelite mai ales aparatelescumpe, pentru ca să nu transpire de la peliculă. Pe post de recipiente pentru a aduna apa carecurgea de peste tot, erau folosite mai toate obiectele din birouri - eprubete, căldări, sticle,ghiveciuri, acvarii, dar și lighene, cratițe…Colaboratorii au adus de acasă mai tot ce e necesarpentru a strânge apa și pentru a diminua pe cât e posibil pericolul”, scrie într-un comunicat AȘM.

Tencuiala cade de pe pereți, iar podul este îmbibat cu apă și stă să cadă în orice clipă, atenționează instituția.

...

„Cu regret, până acum nu s-a întreprins practic nimic, banii pentru repararea acoperișului așa și nu au venit, ploile, după cum vedeți, nu au întârziat să vină”, spune șeful institutului, Ion Toderaș. Potrivit directorului, instituțiile abilitate pasează responsabilitatea de la una la alta, întrucât dosarul este încă la Procuratura Generală și nici un fel de măsuri nu pot fi întreprinde.

Amintim că incendiul a izbucnit pe acoperişul Institutului de Zoologie, la 20 aprilie 2018. Focula afectat trei mii de metri pătraţi din acoperiş. Potrivit expertizelor specializate, sumaprejudiciului se ridică la 6,8 mln lei, însă din cauza ploilor recente acesta ar putea crește de câteva ori.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal