Cercetătorii danezi au făcut primii paşi în dezvoltarea unui ovar artificial, care ar putea conduce la îmbunătăţirea tratamentelor de menţinere a fertilităţii femeilor, relatează BBC, citat de News.ro.
Tratamentele pentru cancer, cum sunt chimioterapia şi radioterapia, deseori pot să afecteze ovarele şi să provoace infertilitate.
O modalitate prin care femeile îşi pot păstra şansele de a concepe este prin transplant de ţesut ovarian, prin care un ovar sau o parte dintr-un ovar este extirpat şi congelat înainte de a fi afectat, astfel încât să poată fi folosit ulterior.
Acesta este singurul tratament de menţinere a fertilităţii disponibil pentru fetele care nu au încă ovulaţie.
Există totuşi un mic risc ca ţesutul ovarian al femeilor bolnave de cancer să conţină celule canceroase, mărind riscul ca boala să revină după transplant.
Acest risc, deşi foarte scăzut, înseamnă că femeile cu anumite forme de cancer, cum ar fi leucemia sau cancerul uterin, nu vor putea beneficia de transplant.
Pentru a elimina riscul, cercetătorii de la Rigshospitalet, din Copenhaga, Danemarca, au prelevat foliculi şi ţesut ovarian de la paciente care urmau să facă tratament oncologic.
Apoi, au eliminat celulele canceroase din ţesutul ovarian, păstrând o structură formată din proteine şi colagen. Cercetătorii au cultivat ulterior foliculi ovarieni pe această structură de ţesut ovarian.
Acest ovar artificial a fost apoi transplantat pe şoareci, unde a susţinut supravieţuirea şi dezvoltarea celulelor ovariene.
Testarea pe oameni a transplanurilor de ovare ar putea avea loc în următorii 3-4 ani.
Cercetările au fost prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Europene pentru Reproducere Umană şi Embriologie.
Vezi și aceste știri

La Cernăuți a fost demontat monumentul militarului sovietic

Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană
