
Antreprenorii din stânga Nistrului exportă mai mult în România decât în Rusia
Exporturile locale au înregistrat schimbări importante în cei patru ani care au trecut de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Spre exemplu, antreprenorii din stânga Nistrului exportă acum mai mult în România și Ucraina decât în Federația Rusă, conform datelor IDIS „Viitorul”.
・
Exporturile realizate de către antreprenorii din regiunea din stângă a Nistrului au excelat spre Ucraina (18,3%) și România (16,2%). Exporturile în Federația Rusă au scăzut și reprezintă acum 10,5% din totalul exporturilor din acea regiune, conform datelor IDIS „Viitorul”.
La patru ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE are loc o schimbare în totalitate a direcțiilor geografice pe partea de exporturi și importuri, afirmă expertul economic Viorel Chivriga. Ponderea statelor europene dețin întâietatea și însumează peste jumătate din totalul intrărilor de mărfuri și produse în Republica Moldova.
Acordul de Asociere dinte Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat pe 27 iunie 2014. Parte a Acordului se referă la crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, ceea ce presupune o liberalizare graduală a comerțului cu bunuri și servicii între cele două părți.