Operațiunea de salvare a copiilor blocați într-o peșteră din Thailanda nu va dura câteva luni, promit autoritățile

Operațiunea de salvare a copiilor blocați într-o peșteră din Thailanda nu va dura câteva luni, promit autoritățile

Autorităţile thailandeze au negat informaţiile potrivit cărora ar putea fi nevoie de câteva luni pentru a-i aduce la suprafaţă pe cei 12 copii şi pe antrenorul acestora blocaţi într-un complex de peşteri inundate din nordul Thailandei. Aceștia au fost localizaţi luni de echipele de intervenţie, după nouă zile de căutări, informează DPA, citat de Agerpres.

„Cu siguranţă nu se va întâmpla astăzi, dar nu pot spune cu exactitate când”, a declarat pentru DPA Narongsak Osotthanakorn, comandantul operaţiunii de salvare şi guvernator al provinciei Chiang Rai, zona unde se află peştera.„Prioritatea noastră este sănătatea lor. Nu au forţă fizică suficientă (pentru a înota sau a se scufunda). Apa acumulată în peşteră scade treptat, dar vrem să fie uscat atunci când îi vom scoate'”, a mai spus Narongsak.Guvernatorul a dezminţit informaţiile care citează un oficial din marina thailandeză şi spun că ar putea dura până la patru luni până când grupul va fi scos la suprafaţă, catalogându-le drept „ridicole”.Cu toate acestea, copiii şi antrenorul primesc lecţii de scufundare pentru orice eventualitate, a adăugat guvernatorul.Marţi a fost instalată o linie telefonică, astfel încât oficialii şi părinţii să poată comunica cu grupul. „Astăzi vor avea posibilitatea să vorbească pentru prima dată unul cu celălalt”, a mai spus Narongsak.Deocamdată nu se ştie încă modul în care vor fi scoşi la suprafaţă cei 12 copii şi antrenorul acestora. „Se analizează mai multe opţiuni acum. Cea mai bună ar fi dacă s-ar putea face o gaură pe deasupra prin care să poată fi scoşi”, a declarat pentru DPA Bruce Konefe, un expert în scufundări care asistă trupele de elită thailandeze SEAL în operaţiunea de salvare. „Elicopterele pe care le vedeţi zburând pe deasupra încearcă să identifice cu precizie locul în care se află”, a adăugat acesta.Narongsak a precizat anterior că tinerii au fost examinaţi de un medic şi au primit băuturi energizante. „Niciunul dintre băieţi nu are probleme medicale serioase. Cei mai mulţi au probleme minore”, a mai spus acesta.În cea de-a doua parte a zilei de luni, guvernatorul a anunţat că grupul a fost găsit de către scafandri, iar marţi dimineaţă a dat asigurări că tinerii vor fi salvaţi şi se vor întoarce la familii.În data de 23 iunie, după un antrenament de fotbal, cei 12 copii însoţiţi de instructorul lor au intrat să viziteze peştera Tham Luang, aflată la circa 1.000 de kilometri de Bangkok, şi nu au mai putut ieşi după ce calea de acces a fost blocată de inundaţii.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal