VIDEO. Copiii blocați în peştera inundată din Thailanda au început lecţiile de înot. Este singura modalitate prin care aceștia pot fi salvaţi

VIDEO. Copiii blocați în peştera inundată din Thailanda au început lecţiile de înot. Este singura modalitate prin care aceștia pot fi salvaţi

Echipele de salvare thailandeze au început cursurile de înot şi scufundări cu cei 13 membri ai unei echipe de fotbal din Thailanda, blocată de mai mult de 11 zile într-o peşteră inundată. Peste 30 de scafandri au pătruns miercuri în peşteră, iar după un drum de trei ore, în care au străbătut patru kilometri, au reuşit să ajungă la victime, cărora le-au dus medicamente şi alimente. Echipa de salvare este alcătuită din membri ai forţelor speciale, din medici şi psihologi, scrie Mediafax.    

Prim-ministrul thailandez a declarat pentru Reuters că operaţiunea de scoatere din peşteră a copiilor este dificilă deoarece „spaţiul este îngust”. „Pentru recuperarea copiilor este nevoie de foarte mulţi oameni", a afirmat şeful Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a declarat că pregătirea grupului este o sarcină grea, care poate dura mai mult timp, deoarece unii dintre elevi nu ştiu să înoate. Tatăl unuia dintre băieţii blocaţi în peşteră a spus că are încredere în echipele de salvare şi că este sigur că băieţii vor fi în siguranţă: „M-am simţit mult mai bine după ce am văzut clipurile video cu copiii, chiar dacă au stat acolo timp de zece zile".

Publicitate

Echipa de fotbal vietnameză se află în peşteră din data de 23 iunie. Elevii, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, sunt însoţiţi de antrenorul lor, în vârstă de 23 de ani.

Cum au fost afectaţi cei 12 băieţi de acest incident

În afară de trauma psihologică cauzată de situaţie, absenţa luminii naturale le poate influenţa captivilor percepţia asupra timpului. Astfel, cei 13 pot deveni irascibili, suferi de insomnie şi depresie.

În 1962, un geolog francez, Michel Siffre, s-a retras în interiorul unui gheţar subteran, de lângă Nisa, timp de două luni. Fără ceas, calendar, lumina zilei sau vreo vizită de la cineva din afară, Siffre şi-a lăsat trupul să îi dicteze comportamentul. El a ţinut o evidenţă scrisă a activităţilor sale şi a dat telefoane echipei din exterior, de fiecare dată când s-a trezit, a mâncat şi înainte de a se culca. Echipa de afară nu i-a dezvăluit ce oră este niciodată. Când colegii lui l-au anunţat că cele două luni au trecut, lui Siffre nu i-a venit să creadă. Era convins că a trecut doar o lună. Percepţia lui asupra timpului a fost distorsionată de întunericul constant.

Similar, când scafandrii au descoperit băieţii, prima întrebare pusă de aceştia a fost de cât timp sunt acolo. Notiţele lui Siffre au dezvăluit un alt fenomen interesant: deşi a petrecut acolo aproape o treime din timpul său dormind, ciclul său de somn/trezire nu era de 24 de ore, ci de 24 de ore şi 30 de minute. El a început să funcţioneze după propriul său timp, nu după cel dictat de răsăritul şi apusul soarelui.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal