
Peste 30 de legi trebuie modificate. Totul pentru a asigura buna funcționare a UTA Găgăuzia
Peste 30 de legi trebuie modificate pentru buna funcționarea a UTA Găgăuzia. Este concluzia Grupului de lucru privind asigurarea funcționalității autonomiei, care s-a convocat în ultima ședință din această sesiune parlamentară.
・
Membrii Grupului de lucru au audiat și aprobat rapoartele privind analiza a peste 400 de acte legislative. Analiza legislației a fost efectuată de un grup de experți, care au identificat suprapuneri și discrepanțe între legislația națională și cea a autonomiei Găgăuze.
Cele patru rapoarte prevăd recomandarea de a modifica zece legi din domeniul culturii, o lege din domeniul sănătății, 15 legi din domeniul economiei și alte șase legi din domeniul ecologiei.
În 2017, Parlamentul a aprobat un pachet de propuneri legislative referitoare la UTA Găgăuzia, ca urmare a recomandărilor aceluiași grup de experți, aprobate de Grupul de lucru. Acestea sunt primele proiecte de lege referitoare la UTA Găgăuzia aprobate de Parlament pentru a asigura armonizarea legislației în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia.
Eliminarea discrepanțelor și contradicțiilor dintre normele legale naționale și cele ale autonomiei reduce riscurile ca cetățenii, companiile private sau organizațiile obștești să sufere cheltuieli suplimentare. Aceste cheltuieli apar din cauza confuziilor legislative, acțiunilor imprevizibile ale autorităților sau în procese de judecată, se arată într-un comunicat emis de Parlament.
Grupul de lucru pentru asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu UTA Găgăuzia, compus din deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei a fost creat în noiembrie 2015. Scopul activității Grupului este de a îmbunătăți funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994.
Dialogul dintre deputații Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei este facilitat de către organizația Crisis Management Initiative (CMI), în cadrul proiectului „Suport pentru exercitarea eficientă a atribuțiilor autonomiei Găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova” (Faza II), finanțat de Ambasada Suediei în Republica Moldova.