VIDEO. Parlamentul a respins adoptarea unei Declarații de atitudine privind anularea alegerilor din Chișinău

VIDEO. Parlamentul a respins adoptarea unei Declarații de atitudine privind anularea alegerilor din Chișinău

Deputații au respins adoptarea Declarației cu privire la încălcarea drepturilor omului, a principiilor fundamentale ale democrației și ale statului de drept, în contextul invalidării și anulării alegerilor locale pentru funcția de primar general al mun. Chișinău. Inițiativa, care le-a aparținut deputaților PLDM, a adunat un număr insuficient de 39 de voturi. Declarația a fost susținută de deputații PLDM, PL și PSRM. După respingerea acesteia de către plen, liberal-democratul Tudor Deliu a anunțat că fracțiunea pe care o conduce va ieși în fața protestatarilor de la Parlament pentru a le vorbi despre cum Legislativul a respins o Declarație privind drepturilor lor.

„Astăzi Parlamentul European va dezbate în ședință criza politică din R. Moldova în invalidarea alegerilor pentru Primăria mun. Chișinău, cu referire la capitolul Încălcari ale drepturilor omului, democrației și statului de drept. Alegerile democratice sunt un pilon de bază în relațiile cu UE. Tăcerea Parlamentului poate fi acceptată ca tolerare a încălcării. Nu putem spune ceva la Bruxelles și face altceva la Chișinău. Fracțiunea PLDM solicită introducerea pe ordine a Hotărârii pentru aprobarea Declarației Parlamentulu R. Moldova cu privire la încălcarea drepturilor omului, a principiilor fundamentale ale democrației și ale statului de drept, în contextul invalidării și anulării alegerilor locale pentru funcția de primar general al mun. Chișinău. Sperăm că cei care se declară pro-europeni vor vota această Declarație pentru a nu păta în continuarea imaginea R. Moldova. Plasarea R. Moldova alături de Burundi și Somalia confirmă acest fapt”, a declarat Deliu, cerând susținerea inițiativei.

https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPLDMoldova%2Fvideos%2F1951959308174390%2F&show_text=0&width=560

Publicitate

Socialiștii și liberalii: „Susținem inițiativa”

„Frațciunea PSRM neapărat va susține inițiativa, și pentru că a fost încălcat și dreptul candidatului nostru. Și pentru că instanța a depășit cerințele noastre, pentru că nu s-a cerut anularea alegerilor. De asemenea, oricare sancțiune trebuie să fie proporțională pentru fapta comisă”, a declarat socialistul Vlad Bătrîncea.

„Fracțiunea PL va susține inițiativa. Vă amintim că ambasadele s-au expus și ele, astăzi e un fapt foarte regretabil că R. Moldova a ajuns să fie subiect de discuții în Parlamentul European pe acest subiect. Miră faptul că unii care au avut candidați în aceste alegeri (n. r. - socialiștii) au uitat că inițierea procedurii care a dus la anularea alegerilor le aparține lor”, a intervenit liberalul Ion Apostol.

Democrații și popular-europeni: „Să nu ne grăbim”

„Ce a afirmat dl Deliu într-adevăr are temei. Tăcerea din partea Parlamentului e inadmisibilă. Noi nu putem fi indiferenți. Dar cred că nu este suficient să ne limităm doar la o Declarație. Cred că e nevoie de acțiuni. Se cere din partea Parlamentului formarea unui grup de lucru, sau prin altă modalitate, să analizăm lacunele legislației electorale și să venim cu propuneri pentru modificarea Codului Electoral, ca pe viitor să nu avem aceste derapaje. E nevoie de acțiuni, și aș propune să nu ne grăbim să adoptăm această Declarație. Dacă ne limităm doar la declarații nu va fi suficient”, a intervenit președintele grupului PPEM din Parlament, Valeriu Ghilețchi.

Potrivit democratului Dumitru Diacov, situația este una „delicată”. „Pe de o parte noi trebuie să luăm o atitudine, pe de altă parte nu putem să ne implicăm în justiție. Nu cred că trebuie să venim în Parlament cu declarații. Pe mine mă miră cei care depun cererea (n. r. - socialiștii), și acum repede în tufiș. De ce n-ați retras-o dacă ați simțit că este o problemă? Propun să privim liniștit ce se întâmplă la Strasbourg. Putem să discutăm la Biroul Permanent al Parlamentului, să discutăm cu toți reprezentanții fracțiunilor, calm, cu argumente, și să vedem ce facem mai departe”, a spus președintele de onoare al PD.

„Noi am vrut să vedem ce va spune justiția privind încălcările din alegeri, pentru a vedea care sunt limitele. Nicidecum nu am solicitat anularea alegerilor. Justiția a comis un abuz. Nu suntem de acord cu decizia justiției. Am făcut totul juridic, logic și corect”, a răspuns Bătrîncea criticilor.

„Vom merge acum în fața oamenilor să le spunem cum a votat Parlamentul pentru apărerea drepturilor lor”, a încheiat Tudor Deliu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal