
ULTIMĂ ORĂ. Parlamentul European a adoptat rezoluția privind suspendarea asistenței macrofinanciare
Deputații Parlamentului European au adoptat astăzi rezoluția care prevede suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, din cauza nerespectării precondițiilor politice stipulate în acordul dintre UE și Republica Moldova. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că suspendarea asistenței este legată de invalidarea alegerilor de la Chișinău.
・
Rezoluția, care prevede suspendarea plăților prevăzute pentru asistența macrofinanciară, a fost votată de către 343 de eurodeputați.
„Modul în care au fost tratate alegerile din Chișinău nu este un semn bun pentru alegerile parlamentare care vor avea loc la sfârșitul anului (…) Am decis să oprim deocamdată acordarea următoarei tranșe din asistența macrofinanciară. Această tranșă depinde de respectarea precondițiilor politice: statul de drept, alegeri libere (…) După invalidarea alegerilor de la Chișinău precondițiile politice nu sunt îndeplinite”, a spus Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.
„Sistemul de justiție din Moldova a încălcat voința populară exprimată prin vot, interpretând abuziv legea electorală (…) Sistemul de justiție a făcut pur și simplu jocuri politice. Andrei Năstase a făcut ceea ce face fiecare dintre noi în ziua alegerilor: invităm cetățenii să-și exercite dreptul de a vota (…) Acest lucru nu face parte din noțiunea „agitație electorală” la care se referă legislația moldoveană. (…) Justiția a apelat la interpretări absurde cu un singur scop, să anuleze voința populară”, a declarat deputata ALDE din Parlamentul European, Renate Weber.
Pe lângă suspendarea asistenței macrofinanciare, rezoluția prevede că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția că acestea sunt efectuate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de către organismele internaționale specializate. De asemenea, se cere suspendarea de către Comisia Europeană a sprijinului bugetar, în baza precedentului din iulie 2015, când suportul bugetar a fost suspendat în urma crizei bancare.
Amintim că imediat după ce instanțele de judecată moldovenești au pronunțat decizii de anulare a alegerilor locale din Chișinău, autoritățile europene au criticat hotărârile, calificându-le drept netransparente.