Atunci când a înțeles că deşi parcă are tot ce a visat dar totuşi ceva îi lipseşte, Dina  a decis să facă o schimbare.

„Devenisem extrem de nefericită pentru că lucram prea mult, petreceam prea puţin timp cu familia, aveam senzaţia că viaţa trece pe alături iar proiectele mele la care visam erau de ani buni doar nişte idei  imposibil de realizat din lipsă de timp. Mi-am promis să schimb lucrurile”, povestește ea.

Zis și făcut. Mai întâi a renunțat la jobul din televiziune, care deși îi plăcea la nebunie, o extenua. S-a decis rapid şi practic a sărit în gol… pentru că habar nu avea ce urmează. A lăsat în redacția matinală o părticică din sufletul ei:

„Schimbarea trebuia să vină de acolo. Altfel nu reuşeam să schimb nimic. Am început să fac sport, să mânânc sănătos, să am timp doar pentru mine şi familia mea, iar asta a presupus să gătesc mai des, să fac cumpărături…”.

 Chiar dacă observase și mai înainte cât de consumatoare este societatea în care trăim, a venit o zi în care a început să-și pună sie însăşi întrebări, dar mai ales, să-și dorească schimbarea.

 „Mă uimeam de fiecare dată câte pungi aduc acasă. Şi dacă tot încercam să am mai multă grijă de sănătatea mea şi a familiei mele, am simţit nevoia să scap de pungile din plastic. A fost un pas foarte natural. De acolo am înţeles că tot plasticul poate fi scos din viaţă, iar asta inevitabil te face să urăşti risipa. Iată de ce am adoptat stilul de viaţă fără deşeuri (#zerowaste). Acum mă simt mai împlinită ca niciodată”, spune Dina cu o mândrie pe care nici nu încearcă s-o ascundă.

Pentru că avea mult timp liber la acel moment, a deschis un cont de instragram, aşa… ca o joacă. Curiozitatea a îndemnat-o să studieze mai mult despre impactul pe care îl are plasticul în viața oamenilor. Răspunsurile pe care a reușit să le afle au fost doar niște indicatori în plus, care au convins-o că merită să molipsească cât mai multă lume. O amică a încurajat-o să nu mai aştepte, să deschidă o pagină şi pe Facebook.

„Mai periculos decât plasticul în natură poate fi doar ignoranţa oamenilor. Am rămas surprinsă cât de repede am adunat online o comunitate de oameni care au aceelaşi griji ca mine şi îşi pun aceleaşi întrebări despre ce consumăm şi ce rămâne în urma noastră. Dar şi o sumedenie de mesaje în privat de la oameni care abia acum au prins la curaj şi promit să renunţe la plastic”, explică Dina.

Mișcarea „No plastic Moldova” este pentru ea un proiect de suflet, o școală care o disciplinează. Şi că își dorește ca fiecare persoană care va simți nevoia să renunțe la pungi, tacâmuri, butelii de apă și multe alte obiecte din plastic, să simtă că a primit în schimb șansa unei vieți mai bune:

„O viaţă cât mai naturală, cât mai aproapiată de modul de viaţă al buneilor și străbuneilor noştri. Cu produse adevărate, naturale, cu gătit acasă şi mult timp petrecut cu cei dragi”.

Dina Zaiaț este convinsă că anume oamenii sunt cei care pot fi schimbarea. Spune cu onestitate că și-ar dori să vadă mai mulți agenți economici care să demonstreze că le pasă de clienții lor.

„Mi-ar plăcea mult să văd mai mulţi moldoveni cu torbele textile la piaţă şi în magazine, vânzători la piaţă care refuză să ofere pungi de plastic, magazine care oferă la case pungi din hârtie sau plase pentru cumpărături. Asta nu costă nimic. Nu ţine de guvernarea noastră sau de fondurile europene. Ţine de fiecare dintre noi”, explică inițiatoarea mișcării „No plastic Moldova”.

Gheaţa s-a spart. Nu mai este o fiţă la modă iar tot mai mulţi oameni înţeleg că e nevoie de o schimbare. Inclusiv agenţii economici care optează pentru o viață sănătoasă:

 „Deja există câteva localuri în Chişinău care se conformează tendinţelor eco din europa - cafenele care refuză să ofere la băuturi paie din plastic sau care au deja paie din hârtie, magazine care au în vânzare ca alternativă saci din pânză, vinării care oferă vinurile în pungi de hârtie. Şi asta e abia începutul”, spune cu încredere Dina Zaiaț.

Inima îi bate cu putere. Oprește muzica din căști. Își îndreaptă spatele. Zâmbește. Începe o nouă zi în care are atâtea de face doar ce-i place, doar ce-i spune inima...

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!