De la asigurări la imobiliare. Fosta lideră a pieței asigurărilor s-a retras de pe piaţă

De la asigurări la imobiliare. Fosta lideră a pieței asigurărilor s-a retras de pe piaţă

Alliance Insurance Group, fostă Victoria Asigurări şi o perioadă lideră a pieţei asigurărilor din Republica Moldova a depus benevol licenţa de activitate. Motivele unui astfel de pas rămân neclare, relatează mold-street.com. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunţat pe 6 iulie, că a luat act de dosarul depus de asigurător privind depunerea benevolă a licenței și a interzis companiei Alliance Insurance Group SA desfășurarea activității de asigurare și/sau de reasigurare sau a unui alt gen de activitate, cu excepția activităților aferente lichidării daunelor.

CNPF a obligat compania să execute obligaţiile asumate

Totodată, Autoritatea de Supraveghere a prescris întreprinderea unor măsuri, din care inclusiv:

Publicitate

- prezentarea CNPF, în termen de 20 zile lucrătoare din data intrării în vigoare a hotărârii prenotate, a planului de compensare echitabilă a pretențiilor asiguraților rămase nesatisfăcute, care va cuprinde activele utilizate la acoperirea rezervelor de asigurare și valorificarea acestora;

- prezentarea lunară (până la data de 10 a lunii următoare celei de gestiune) a informației privind obligațiile asumate și compensarea pretențiilor nesatisfăcute, precum și acțiunile efectuate în scopul executării hotărârii vizate.

Hotărârea CNPF mai stabilește, în mod expres, „atribuirea celei mai înalte priorități plății despăgubirilor de asigurare pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă”.

De asemenea, CNPF a dispus ca Alliance Insurance Group să întreprindă toate măsurile de rigoare în vederea „notificării asiguraților, atât cu privire la posibilitatea acestora de a rezilia contractele de asigurare încheiate cu Compania, cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul rezilierii și cel al duratei lor de valabilitate”.

De vânzare, dar nimeni nu o cumpără

De notat că Alliance Insurance Group a făcut parte din imperiul financiar a lui Veaceslav Platon, iar după arestul acestuia pe un pachet de 87,3% a fost pus sechestru. Ulterior acţiunile au fost scoase la vânzare, apoi anulate şi emise alte noi, care nu îşi găsesc un cumpărător la Bursă.

În prezent la Bursa de Valori este expus spre vânzare un pachet de 87,28% de la Alliance Insurance Group SA la un preţ de doar 10,13 milioane lei.

Acțiunile vor fi tranzacţionate în perioada 18­20 iulie, dar ele pot fi procurate doar de persoane care au obținut permisiunea prealabilă al CNPF.

Va investi într­un proiect imobiliar

În acelaşi timp Adunarea generală anuală ordinară a acţionarilor Alliance Insurance Group a mai decis să aprobe semnarea unui contract de împrumut cu compania Moldasig în mărime de până la 16 milioane lei, ce urmează a fi acordat în tranșe, cu dobândă flotantă de 6,5% anual, care ar urma să fie restituit în termen de 18 luni.

Citește mai departe pe mold-street.com.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal