Experimentul a fost realizat de tânăra jurnalistă Cristina Papușoi. Din start, aceasta a pus deoparte 527 de lei pentru plata serviciilor comunale. Restul - 1000 de lei - tânăra i-a împărțit pentru o lună, urmând să cheltuiască 33 de lei pe zi. 

Pentru a se limita la bugetul stabilit, tânăra a trebuit să renunțe la mai multe lucruri care făceau parte din modul ei de viață: ieșirile în oraș, mersul la teatru, procurarea încălțămintei sau a hainelor. De asemenea, inițiatoarea experimentului a trebuit să-și schimbe alimentația, consumând mai puține fructe și mai multă hrișcă și orez. 

Prin urmare, jurnalista a slăbit două kilograme și a trebuit să facă fața cheltuielilor neprevăzute legate de procurarea medicamentelor și a unguentelor (tânăra a avut o întindere musculară cauzată de alimentația săracă în vitamine). 

La începutul celei de-a patra săptămâni, tânăra a renunțat la experiment, întrucât s-a simțit epuizată atât moral, cât și fizic. 

„Am avut sentimentul că mă solidarizez un pic cu bătrânii. De exemplu, am început să înțeleg mai bine vârstnicii care în magazine sau la piață întreabă cât costă un produs sau altul”, scrie autoarea experimentului. 

Experimentul, realizat în cadrul programului social 60plus, a fost publicat sub denumirea „Să trăiești cu orice preț”.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, minimul de existență pentru pensionari a constituit 1547,5 lei și reprezintă 83,1% din valoarea medie pentru total populație. Mărimea medie a pensiei lunare stabilite la 1 ianuarie 2018 a constituit 1527,9 lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!