Cum putem profita de interzicerea produselor din plastic? Soluții business-to-business, discutate la #ROOFOFFLINE2018

Cum putem profita de interzicerea produselor din plastic? Soluții business-to-business, discutate la #ROOFOFFLINE2018

Mediul de afaceri trebuie să găsească alternative avantajoase din punct de vedere economic și ecologic la pungile și vesela din plastic. De această părere este managerul companiei ABS Recycling, Irina Balica, care și-a exprimat opinia în cadrul discuțiilor de la #RoofOffline2018, un eveniment organizat de AGORA pentru al doilea an consecutiv. În acest sens, principalul partener al ediției din acest an, Kaufland, a anunțat că este hotărât să implementeze practici eficiente de reducere a consumului de plastic, odată cu intrarea companiei germane pe piața din Republica Moldova. 

Un proiect de lege care urmează a fi discutat în Parlament prevede interzicerea veselei din plastic în Republica Moldova până la începutul anului 2021. Potrivit autorităților, principalul motiv pentru introducerea restricțiilor constă în faptul că obiectele din plastic nereciclabil reprezintă o sursă de gunoi și pot dăuna sănătății, deoarece în timpul arderii lor se emit gaze toxice.

Business-ul ne poate ajuta să scăpăm de plastic

Publicitate

Marea problemă este că, în momentul de față, în țara noastră nu există alternative viabile din punct de vedere economic pentru pungile și vesela din plastic.

„Soluții pentru a înlocui aceste tipuri de deșeuri nu există la moment. Mă refer la soluții avantajoase economic și ecologic. Atunci când înlocuim vesela din plastic cu vesela din carton, aceasta din urmă este mult mai scumpă și lumea preferă să nu o mai cumpere. Trebuie să venim cu o soluție economică și ecologică”, a declarat Irina Balica în cadrul primului panel de discuții de la #RoofOffline.

Mediul de afaceri este singura forță capabilă să identifice și să implementeze aceste soluții alternative în viitorul apropiat, a mai adăugat aceasta. Irina Balica privește eventuala interzicere a produselor din plastic drept o „oportunitate care trebuie valorificată” și spune că ABS Recycling Moldova deja s-a gândit la o soluție în acest sens.

Mai multe articole din plastic vor fi eliminate de pe rafturile Kaufland

În această ordine de idei, partenerul general al #RoofOffline - rețeaua de magazine Kaufland - s-a arătat deschis să colaboreze cu acele companii care se ocupă de reciclarea deșeurilor, odată cu intrarea gigantului german pe piața din Republica Moldova. În timpul discuțiilor de pe acoperiș, Kaufland și-a manifestat interesul în a găsi modalități de conlucrare inclusiv cu ABS Recycling, ceea ce ar putea însemna încheierea unui nou parteneriat business-to-business durabil.

„Segmentul de sortare și reciclare a deșeurilor este unul foarte îngust, dar deja avem acțiuni concrete care au fost implementate în cadrul companiilor din toate țările unde este prezent Kaufland”, a spus Cristina Aramă, manager PR & Comunicare Kaufland Moldova.

...

Astfel, până în anul 2025, Kaufland și-a asumat angajamentul să reducă consumul de plastic până la 20% și să asigure reciclabilitatea de 100% pentru ambalajele de plastic a produselor de mărci proprii.

În România, bananele K-Bio sunt învelite cu banderole de carton în locul pungilor de plastic, ceea ce rezultă în reducerea consumului de plastic cu 32 de tone pe an. Totodată, Kaufland a instalat stații de reciclare self-service a mai multor tipuri de ambalaje, cum ar fi pet-uri până la trei litri și sticle până la un litru, iar clienții care folosesc aceste stații primesc un cupon cu reduceri la magazinele Kaufland.

Toate aceste practici ar urma să fie implementate treptat și în Republica Moldova, a anunțat reprezentanta Kaufland. Aceasta a mai spus că, până în 2019, Kaufland ar urma să elimine anumite articole din plastic de pe rafturile magazinelor.

„Vorbim despre bețișoare de urechi, despre paie, despre vesela de unică folosință care vor fi înlocuite cu alternative ecologice”, a mai precizat Cristina Aramă.

Despre #RoofOffline

De menționat că discuțiile #RoofOffline, organizate pe acoperișul AGORA, au fost axate pe identificarea soluțiilor pentru comunitate, municipalitate și business, ca răspuns la problemele stringente cu care se confruntă Chișinău. Evenimentul a reunit parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai ONG-urilor și ai companiilor private.

„Odată cu lansarea acestor evenimente AGORA își propune să devină mai mult decât o instituție media. Vrem să fim o platformă de comunicare pentru activiști, designeri, businessul mic și mijlociu, societatea civilă și toți cei interesați și care au un cuvânt de spus la timpul și locul potrivit”, a spus Victoria Dumbravă, editor-șef Agora.md.

...

Cel mai tare networking pe acoperiș a avut loc grație:

partenerului general - Kaufland,

partener silver - Rogob,

parteneri: Vinaria din Vale, Casa Rinaldi în Moldova, Unicorn Winery Moldova, MerryBerry, B'Sweet, Gusto Pretzel, Rozmarin Cafe, OMactiv, Ivatherm Republica Moldova, EcoVazon, Antos cosmetică naturală, Eclair - Tea, Decor & Lifestyle Shop, Tafelgut, Fresh & Joy, Grădina Mărioarei, OLDCOM Moldova, Cadouri Originale decor din baloane, Rikipal, Pictura Magică pe apă, Smokehouse: BBQ, Beer, Community, Labrewtory Brewing Company.

Mulțumiri speciale: Foreign Small Enterprise Alliance - FSEA & AFAM - Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal