Moldova, condamnată la CtEDO pentru împiedicarea protestelor pașnice și detenție ilegală în cazul Mătăsaru și Savițchi

Moldova, condamnată la CtEDO pentru împiedicarea protestelor pașnice și detenție ilegală în cazul Mătăsaru și Savițchi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (a nu se confunda Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) cu Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO)) a condamnat marți, 10 iulie, Republica Moldova într-o nouă cauză Mătăsaru și Savițchi c. Moldovei, constatând în unanimitate violarea Articolul 5 § 1 (detenția ilegală) şi 11 (libertatea de întrunire și asociere) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, urmare a împiedicării protestelor paşnice şi detenţiilor ilegale. Curtea le-a acordat reclamanților Anatol Mătăsaru și Djulieta Savițchi suma de 8.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli, scrie anticoruptie.md.  

Anatol Mătăsaru este un activist civic, cunoscut pentru organizarea mai multor proteste în fața Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, Ministerului de Interne și altor autorități publice. Soția sa, Djulieta Savițchi, este jurnalistă la portalul Crimemoldova.com și freelancer în cadrul Centrului de Investigații Jurnalistice. 

În ianuarie 2008 Anatol Mătasaru și Djulieta Savițchi au organizat un protest stradal în rezultatul căruia au fost reţinuţi şi ţinuţi în detenţie pentru 6 ore şi 40 de minute. La data de 18 decembrie 2008 Anatol Mătăsaru a participat la un nou protest stradal, în rezultatul căruia a fost reţinut şi ţinut în detenţie pentru aproximativ 4 ore şi 30 de minute. Ambii reclamanţi au fost achitaţi, iar acţiunile poliţiei au fost considerate ilegale. Circumstanţele privind protestele respective au fost descrise în detaliu în cauza Mătăsaru și Saviţchi c. Moldova, cererea nr. 38281/08, §§ 6-58, hotărârea din 02 noiembrie 2010.

Potrivit Organizației Juriștii pentru Drepturile Omului, la data de 2 noiembrie 2010 CtEDO a făcut publică hotărârea în cauza Mătăsaru și Saviţchi c. Moldova, prin care a declarat inadmisibilă cererea reclamanțilori privind pretinsa violare a drepturilor garantate de Articolele 5 şi 11 din Convenţie pe motivul neepuizării căilor interne de atac.

Ulterior, reclamanții au inițiat proceduri civile împotriva statului, solicitând compensații pentru violarea drepturilor lor garantate de Articolul 5 și 11 din Convenție. Curtea Supremă de Justiție a constatat violarea Articolului 5 și 11 din Convenție și i-a acordat lui Anatol Mătăsaru suma de 900 de euro, și suma de 270 de euro Djulietei Savițchi.

În faţa Curţii reclamanții s-au plâns de violarea dreptului la libertate garantat de Articolul 5 § 1 din Convenţie, deoarece au fost deţinuţi fără vreun motiv legal. De asemenea, reclamanţii s-au plâns de violarea dreptului la libertatea întrunirilor paşnice garantat de Articolul 11 din Convenţie, pe motivul reţinerii şi detenţiei lor. Curtea a constatat, în unanimitate violarea Articolelor 5 § 1 şi 11 din Convenţie, urmare a împiedicării protestelor paşnice şi detenţiilor ilegale.

Juriștii pentru Drepturile Omului menționează că „nu au existat dubii şi nu a fost disputat de părţi faptul că a avut loc o violare a drepturilor reclamanţilor garantate de Articolul 5 § 1 şi 11 din Convenţie. În această privinţă Curtea nu a văzut motive pentru a se delimita de la concluzia instanţelor naţionale, care au recunoscut violarea acestor drepturi. Curtea a notat că instanţele naţionale au hotărât încasarea în folosul reclamanţilor a compensaţiei pentru prejudiciul moral. Corespunzător ea a considerat că principala chestiune este dacă suma încasată este proporţională prejudiciului suferit de reclamanţi. În cazul în care, ca şi în speţă, calitatea de victimă şi corespunzător existenţa violării este legată de redresarea monetară acordată la nivel naţional, evaluarea Curţii în mod necesar implică compararea dintre suma acordată la nivel național şi sumele acordate de Curte în cauze similare. Curtea a considerat sumele acordate reclamanţilor la nivel naţional ca fiind în mod considerabil mai mici decât cele acordate de Curte în cauzele de constatare a violării Articolelor 5 § 1 şi 11 din Convenţie, de exemplu cauza Brega and Others v. Moldova, nr. 61485/08, unde Curtea a acordat reclamanţilor suma de 10.000 Euro pentru patru situaţii distincte de violare a Articolelor 5 § 1 şi 11 din Convenţie. În lumina celor expuse, Curtea a considerat că reclamanţii pot pretinde calitatea de victimă, respingând astfel obiecţia Guvernului”.

Curtea le-a acordat reclamanţilor suma de 8.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 4.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

În faţa Curţii reclamanţii au fost reprezentanţi de avocatul Vlad Gribincea.  

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

O nouă alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău

O nouă alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău

Pe compensatii.gov.md va apărea descifrarea calculului privind atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică

Pe compensatii.gov.md va apărea descifrarea calculului privind atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate energetică? S-au urmat trei pași
 • 2
  Cum se aplică compensațiile pentru cei cu consum „zero” sau foarte mic de energie în anul trecut. Spătari: Căutăm soluția
 • 3
  Prețul primei de asigurare medicală în formă fixă ar putea crește de trei ori. Cine poate beneficia de reduceri și cât vor achita salariații
 • 4
  Deputatul Dan Perciun și ministrul Marcel Spatari, despre compensațiile la energie: Bugetul e de 5 miliarde, iar înregistrările numără 700 mii de familii (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.