DOC. Cine sunt membrii Comisiei de etică și conduită profesională a judecătorilor. Printre aceștia se numără și un „judecător din iad”

DOC. Cine sunt membrii Comisiei de etică și conduită profesională a judecătorilor. Printre aceștia se numără și un „judecător din iad”

Consiliul Superior al Magistraturii a decis constituirea Comisiei de etică și conduită profesională a judecătorilor. Printre membrii acesteia se numără magistrați cu averi impresionante sau chiar un „judecător din iad”, cum erau numiți cei care s-au deplasat în aprilie 2009 în comisariatele de poliție pentru a aplica măsurile preventive de arest în cazul protestatarilor reținuți.

Din Comisie face parte Petru Moraru, judecător detașat de la Curtea Supremă de Justiție. Moraru a făcut parte din completul de judecători care a decis că generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari nu au încălcat legea în timpul evenimentelor din aprilie 2009, iar „faptul că nu au intervenit pentru a stopa devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei a fost o mişcare bună, pentru că astfel au fost salvate vieţile mai multor copii care au participat la proteste”, se preciza atunci în motivarea hotărârii. În 2015, judecătorul a ajuns în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), scrie ZdG. Deşi membrii CNI au constatat că Moraru nu a indicat în declaraţia sa de avere mai multe bunuri și venituri, aceștia au dispus clasarea cauzei.

Un alt membru este Nina Cernat, judecător detașat de la Curtea de Apel Chișinău, despre care presa scria anterior că locuiește într-un imobil de lux din capitală. Proprietara casei din „orașul poveștilor” era însă soacra sa, căreia instanța i-a dat câștig de cauză, obligând compania care i-a ridicat casa să-i plătească 25 de milioane de lei, pentru că nu a realizat lucrările la timp.

Publicitate

A ajuns să facă parte din Comisia de Etică și Alexandru Gheorghieș, judecător detașat de la Curtea de Apel Bălți. Portalul Moldova Curată scria anterior că magistratul locuiește într-un apartament pe care nu l-a inclus în declarația de avere. Gheorghieș a spus atunci că închiriază apartamentul și că nu este obligat să-l declare, asta deși legea prevede contrariul.

Și magistratul Dorel Musteață se regăsește printre membrii Comisiei respective. Acesta a ajuns în vizorul presei în 2016, când candidatura lui Musteață a fost propusă fără organizarea vreunui concurs, prin transfer de la Judecătoria Anenii Noi, la funcția de magistrat la Judecătoria Chișinău.

În lista membrilor Comisiei se mai regăsește un „judecător din iad”. Este vorba de Anatolie Galben, magistrat detașat de la Judecătoria Chișinău, care, în aprilie 2009, a mers în comisariatele de poliție pentru a se pronunța în privința aplicării arestului preventiv pe numele protestatarilor reținuți. ZdG scria că Ana­tolie Gal­ben are cele mai multe cauze exa­mi­nate în comi­sa­ri­ate.

<iframe src="http://docs.google.com/viewer?url=http://st.interakt.md/storage/documents/2018%2F07%2Fcsm9958.pdf&embedded=true" width="300" height="450" ></iframe>

Comisia de Etică și conduită profesională a judecătorilor are scopul de a preveni încălcările de etică profesională, promovarea standardelor auto regulatorii de conduită profesională a judecătorilor prin consultanță și consiliere pe probleme de conduită profesională a judecătorilor. Atribuția prioritară a Comisiei va consta în emiterea, la solicitare sau din oficiu, a opiniilor și/sau a recomandărilor pentru judecători cu referire la dilemele sau problemele ce țin de interpretarea și aplicarea prevederilor Codului de etică și conduită profesională a judecătorilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal