„Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „S. Lazo” și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduc) trebuie închise. De ce? Pentru că acolo nu se face medicină! De ce? Pentru că acolo cu ce nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat antibiotic! Pentru că acolo nu se respectă niciun protocol! De ce? Pentru că administrația acestora (directorii și vice-directorii) sunt cointeresați în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient, câți pacienți internați, ce diagnoză! Totul se face printr-o programă, care se numește DRG și în funcție de diagnoza pacienților internați se calculează un coficient, care într-un final dictează suma de bani transferați de la CNAM la Spital! Cum credeți ce coeficient are Pneumonia în sistemul DRG? Vă spun eu: bun de tot! La spitalul de pe Viaduc, situația e și mai dramatică. Au deschis încă o secție de patologie nou-născuți, când au văzut că prima secție aduce „ruble” la spital! (...)Sunt transferați copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa zisă „pneumonie”, pentru a aduce bani spitalului”, a scris Stratulat pe Facebook.

Administrația Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1 a venit cu o reacție dură la postarea medicului pediatru: „Nu permitem denigrarea neargumentată a activității instituției! 

„Regretăm faptul, ca domnul Stratulat utilizează mijloace ieftine pentru a se promova personal, inclusiv prin asocierea permanentă a numelui tatălui său, ofensând neargumentat întreaga comunitate medicală. Vom utiliza toate mijloacele posibile pentru a ne apăra imaginea instituției, inclusiv a cadrelor medicale”, a conchis spitalul. 

Celălalt spital, SCM nr. 1, nu a răspuns încă acuzațiilor.

Cazul a ajuns și la urechile premierului Pavel Filip. „Am văzut reacția ministerului, că ați creat o comisie care va investiga cazul. Eu propun altceva. Rog pe cei care semnalează neregulile să meargă la CNA și la Procuratură să spună despre asta, să nu se limiteze numai la postările pe Facebook. Dacă domnul doctor nu a făcut asta, faceți dvs. dacă s-au făcut asemenea declarații, cu certitudine se știe despre cazuri, nume. Eu personal am un respect deosebit pentru cei din domeniu, nu e muncă simplă. Cu greu îmi vine să cred că toți doctorii admit asemenea lucruri. Dacă s-au comis asemenea lucruri, să răspundă penal. Dacă sunt falsuri, să se afle”, a declarat Pavel Filip la ședința Guvernului.

Șefa adjunct a CNA, Lidia Chireoglo, a răspuns că dicretorul instituției, Bogdan Zumbreanu, a fost informat „azi la prima oră” despre caz. „A fost inițiată investigația. CNA va întreprinde acțiunile necesare în acest caz”, a spus Chireoglo.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!