Toate cele 78 de sisteme de irigare existente în Republica Moldova au fost construite în perioada sovietică și prezintă un grad mare de uzură, susține economistul Viorel Chivriga, citat de agenția IPN.

Doar zece sisteme de irigare au fost modernizate prin intermediul programului Compact, lansat cu susținerea financiară a Statelor Unite. Toate celelalte se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare și au un randament foarte scăzut, constată expertul, care precizează că cel puțin 17 sisteme de irigare au fost construite între anii 1963 și 1976.

Pentru agricultura moldovenească este vital să fie soluționată problema dotării tehnice a sectorului, în contextul în care, potrivit Raportului „Schimbarea climei, impactul socio-economic și politica de adaptare”, resursele de apă de suprafață disponibile se vor diminua cu 16-20% până în anul 2020.

Agricultorii trebuie dotați cu echipamente moderne și sigure de irigare a terenurilor, pentru a fi pregătiți de consecințele încălzirii globale cum ar fi seceta, conchide expertul. În caz contrar, problemele care apar periodic în urma intemperiilor naturale vor afecta și pe viitor activitatea economică a agricultorilor și vor reduce din veniturile acestora.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!