„Suntem nevoiți să atragem atenția guvernării și opiniei publice la faptul că responsabilitatea pentru reformele în justiție este doar a autorităților naționale. În acest context, ne exprimăm profunda indignare față de eschivarea guvernării de la responsabilitatea pentru starea de lucruri în justiție, pasând responsabilitatea pentru eșecurile reformei către partenerii de dezvoltare și reprezentanții societății civile”, se arată într-o declarație semnată de ONG-uri.

Semnatarii declaraţiei fac apel către forțele politice din țară și de la guvernare să respecte valorile europene. De asemenea, în declarație sunt stipulate mai multe exemple ilustrative cu privire la starea actuală a justiției din Republica Moldova, printre care și „utilizarea pe larg în sistemul de justiție a practicilor de intimidare sau de excludere din sistem a avertizorilor de integritate, inclusiv a judecătorilor care vorbesc public despre problemele din justiție sau iau hotărâri incomode guvernării, inclusiv prin urmărirea penală a acestora”.

În document este accentuată modalitatea în care a reacționat Guvernarea la rezoluția Parlamentului European din 5 iulie 2018 și la poziția UE cu privire la invalidarea rezultatelor alegerilor din municipiul.

„Remarcăm că astfel de practici îngrijorătoare de comunicare sunt inadmisibile în conformitate cu uzanțele diplomatice și neconforme spiritului relațiilor bilaterale și al valorilor prevăzute de Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, punând în pericol bunele relații cu un partener cheie pentru dezvoltarea durabilă a țării”.

Semnatarii Declarației reiterează că responsabilitatea pentru reformele în justiție este doar a autorităților naționale - Parlamentul, Guvernul și, în mare măsură, a sistemului judiciar.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!