FOTO. Imaginea leului moldovenesc: Ce simboluri au realizat studenții de la ASEM pentru moneda națională

 FOTO. Imaginea leului moldovenesc: Ce simboluri au realizat studenții de la ASEM pentru moneda națională


Leul moldovenesc trebuie să aibă propriul simbol. Un simbol uşor de recunoscut, care să contribuie la creşterea prestigiului şi la consolidarea imaginei Republicii Moldova, să faciliteze distingerea de leul românesc, iar pe termen lung să contribuie la îmbunătăţirea poziţiei monedei pe scena internaţională. Asta spun studenţii anului III de la Facultatea de Finanţe a Academiei de Studii Economice din filiera anglofonă. Mai mult, aceștia au decis să dea curs provocării lansate de conferențiarul universitar, dr. în economie, Angela Belobrov şi au realizat mai multe concepte de simbol pentru leul moldovenesc.

Daniela Efros a pornit de la ideea că la majoritatea monedelor simbolurile sunt exprimate prin iniţiala cu care începe denumirea. Astfel, aceasta a ales „Lambda” - o literă din alfabetul grecesc, care ar servi drept echivalentul literei „L” din alfabetul latin. Cele două linii orizontale paralele şi puternic marcate, intenţionează să simbolizeze stabilitatea şi independenţa monedei.

Sursă de inspiraţie la crearea simbolului pentru Mihaela Boboc, a fost semnificația duală a denumirii sale. Majoritatea tradiţiilor mizează pe calitatea sa de animal solar, luminos, suveran. Iar cum majoritatea simbolurilor valutare existente sunt simple, uşor de executat şi exprimă stabilitate, modelele propuse de ea menţin aceleaşi trăsături. La baza primului simbol se află litera „L” care continuă cu o săgeată în sus. În viziunea ei, acesta ar fi un vector ce indică tendința de dezvoltare, dar care are la bază stabilitate și încrederea utilizatorilor. 

Un alt simbol propus de Mihaela este constituit din litera „L” şi o linie verticală. Litera „L” fiind formată dintr-o linie orizontală, a asociat-o cu statornicie şi fermitate, iar cea verticală cu ascensiunea, evoluţia şi tendinţa de a creşte şi de a se afirma. A doua  linie verticală exterioară vine ca o reiterare a stabilităţii şi siguranţei.

Simbolul leului moldovenesc, în viziunea Anei Guțu, ar putea reprezenta litera „L” cu două linii orizontale paralele puternic marcate, intenționând să simbolizeze stabilitatea monedei spre care tindem, după care urmează „EU” ce semnifică, pentru Republica Moldova, integrarea în Uniunea Europeană. Toate aceste litere întruchipează cuvântul „LEU”.

Valenţele simbolice ale leului ne duc cu gândul în primul rând la eticheta de forţă, putere şi autoritate, consideră Ana Belitei, care a ales să reprezinte o combinaţie dintre literele „L” şi „M”, suplinite de sensul dual al denumirii. Ca literă, „L” denotă bucuria legată de aspectele vieţii, iar litera “M” este iniţiala denumirii ţării noastre. Ana consideră combinaţia reuşită din motivul că are un lanţ logic şi poate fi uşor interpretată pe plan internaţional.

La crearea simbolului Irina Condur a fost inspirată de însăși cele trei litere ce formează cuvântul. Prima literă face aluzie la o viitoare evoluție prosperă a monedei. La realizarea grafică a simbolului s-a inspirat și din recentele evenimente foarte importante pentru țara noastră - parcursul către integrarea în UE.

Nicolae Colubelov propune simbolul care are ca semn distinctiv litera M - prima litera din cuvântul „Moldova”. Acest simbol în limba greacă semnifică „tunet” și arată puterea, ceea ce este o caracteristică importantă a oricărei valute. Al doilea însemn arată stabilitatea. 

Semnul propus de Victor Sterpu conține elementele primordiale ale legilor naturii exprimate în formă matematică (face referinţă la nr de aur -1.618 și 0.618 care în produs fac unitatea). Prin acest fapt, simbolul capătă viață, atribuindu-i caracteristici proprii obiectelor și proceselor ce au loc în natură, care se dezvoltă pe cale naturală, nefiind forțați sau stagnați de factori din exterior. De asemenea, simbolul dat implică un paralelism de elemente, fapt ce semnifică o stabilitate sporită, pe care o putem observa și la alte simboluri valutare precum euro sau lira sterlină.

Sursa de inspiraţie pentru Olga Pîsla a fost citatul lui Walt Whitman „Simplitatea este gloria exprimării” care denotă faptul că lucrurile importante ademenesc prin simplitatea lor intrinsecă. Analizând originea altor simboluri monetare, ea a ajuns la concluzia că toate au în comun anume aceasta, simplitatea exprimării, fiind caracterizate şi de măreţia mesajului transpus. De aici Olga vine cu ideea de a elabora un simbol nepretenţios şi accesibil ce presupune îmbinarea a trei litere şi anume: „L” „R” şi „M” care să redea clar mesajul: „Republicii Moldova”.

Legislația Republicii Moldova nu conține prevederi exacte despre posibilitatea elaborării unui simbol al monedei naționale și nici referințe la instituția în responsabilitatea căreia ar intra acest lucru. Totuși, pentru ca muncastudențilorsă nu fie în van, aceștia urmează să vină cu un demers către Banca Națională a Moldovei, care este autoritatea monetară. BNM, la rândul său, urmează să discute subiectul cu reprezentanții Comisiei Naționale de Heraldică. 

Menționăm că la 29 noiembrie 2014 se împlinesc 21 de ani de la lansarea leului moldovenesc.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Președinta Maia Sandu merge în SUA: Va participa la Adunarea Generală ONU

Președinta Maia Sandu merge în SUA: Va participa la Adunarea Generală ONU

 Iurie Podarilov, se judecă cu IGP, instituție la care este proaspăt șef. Iată ce solicită

Iurie Podarilov, se judecă cu IGP, instituție la care este proaspăt șef. Iată ce solicită

Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei

Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Vremea se răcește. Meteorologii au emis Cod Galben de îngheț
 • 4
  Ministra Sănătății despre cazul de corupție de la Căușeni: „Aș recomanda spitalului să demită așa cadre medicale”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.