Mihai Stratulat, cu un nou mesaj: Nu trebuie să stea nimeni la pușcărie, trebuie schimbată administrația și resetat sistemul

Mihai Stratulat, cu un nou mesaj: Nu trebuie să stea nimeni la pușcărie, trebuie schimbată administrația și resetat sistemul

Medicul pediatru Mihai Stratulat revine cu un nou mesaj despre cum poate fi îmbunătățită starea de lucruri din sistemul medical, după ce zilele trecute a dezvăluit că în anumite spitale din țară, dar și din Capitală s-ar pune diagnoze în pripă și fără investigațiile necesare.  În mesajul publicat pe o rețea de socializare, Mihai Stratulat declară că nu a denigrat colegii săi medici ci a vorbit despre un sistem medical „învechit, iar prin asta neprietenos și pe alocuri distrugător”.

Medicul a reiterat necesitatea fortificării anumitor servicii prestate de instituțiile medicale și nu numai.

„Trebuie de deschis secții de supraveghere a copiilor cu diagnostic, să fie internați pentru un minim de zile pentru tratament de suport și minim de analize. Nu trebuie toți copiii cu viroză în perioada acută să fie internați cu diagnostic de pneumonie, pentru că avem paturi libere și bugetul mic! Trebuie fortificat serviciul de triere a pacienților în spitale. Trebuie reformat și fortificat serviciul de asistență medicală primară. Trebuie să comasăm toate spitalele pediatrice municipale și republicane într-un singur spital municipal și unul republican, așa vom avea un număr adecvat de paturi pentru populația care a mai rămas, celelalte clădiri vândute și cu banii obținuți să modernizăm spitalele nou create”, a adăugat Mihai Stratulat în mesaj.

Publicitate

Vezi mesajul integral mai jos:

„Nu am denigrat colegii medici, am vorbit despre un sistem medical în domeniul ocrotirii sănătății copiilor învechit, iar prin asta neprietenos și pe alocuri distrugător. Un sistem care impune administrația spitalelor să recurgă la tot felul de lucruri pentru a suplini bugetul spitalelor cu bani, spitale mari și cu multe paturi, rămase moștenire de pe timpul sovietic! Însă în loc să reducem numărul de investigații și analize inutile în cazul unor diagnostice, se recurge la metode mai ușoare, de a pune diagnostice greșite, cu investigații și analize neargumentate, dar care mai adaugă niște diagnostice asociate și cresc coeficientul în DRG!

Nu trebuie să stea nimeni la pușcărie, trebuie schimbată administrația și resetat sistemul. Trebuie de revizuit DRG-ul. Trebuie de deschis secții de supraveghere a copiilor cu diagnostic incert, unde să fie internați pentru un minim de zile pentru tratament de suport și minim de analize, iar în a 4-a zi, când perioada acută trece și copilul se simte mai bine să fie externat acasă, în caz contrar internat deja în secție cu diagnoza stabilită și bine argumentată. Nu trebuie toți copiii cu viroză în perioada acută să fie internați cu diagnostic de pneumonie, pentru că avem paturi libere și bugetul mic! Trebuie fortificat serviciul de triere a pacienților în spitale. Trebuie reformat și fortificat serviciul de asistență medicală primară. Trebuie să comasăm toate spitalele pediatrice municipale și republicane într-un singur spital municipal și unul republican, așa vom avea un număr adecvat de paturi pentru populația care a mai rămas, celelalte clădiri vândute și cu banii obținuți să modernizăm spitalele nou create.Cu administrația unui spital am vorbit mai înainte, dar nu s-a schimbat nimic! Sunt medici foarte buni în acele spitale, dar sunt impuși să facă acest joc, altfel riscă să-și piardă munca! Sunt însă alții care joacă nestingherit! Acuzații aduse de către directorul SCM de copii Nr. 1 ‘S. Lazo’ aud deja pe parcursul a 5 ani, pacienții îmi povestesc cum sunt denigrat eu de către medicii și administrația de la ambele spitale (și nu doar aceste spitale), cum fotografiază epicrizele de examinare care le găsesc în carnetul de dezvoltare a copilului, sau în cazul când copiii într-adevăr necesitau internare și ajungeau la spital cu fișă de trimitere de la mine! Eu tot am obosit să fiu denigrat și acuzat, m-am săturat să lucrez în acest sistem, care nu este nici pentru pacient, nici pentru medic! Eu cred că a ajuns timpul să facem o schimbare, ori o să ne trezim că generațiile de copii de astăzi nu vor mai ajunge la bătrânețe!Peste tot în lume se bate alarma referitor la abuzul de antibiotice și la o rezistență sporită a bacteriilor față de antibiotice! Ministerele Sănătății elaborează politici în această direcție! Colegii din România râd de noi la câte diagnoze de pneumonii avem și câte antibiotice administrăm!”.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal