Președintele Parlamentului și-a început discursul prin a le da în obraz colegilor din opoziție.

„Dragi colegi din PLDM și foști colegi de coaliție: cine a condus ministerul Justiției din 2009 în 2016? PD? Nu vă este rușine? Poate e cazul să nu ne mai blamăm ci să ne asumăm responsabilitatea? Colegi din PSRM: cine a protestat cu Năstase în 2015-2016? Eu încep să cred în teoria conspirației. Poate asta e început de viitoare coaliție? Ați vorbit de Năstase care crește în sondaje și va veni pe cal alb. Pentru voi poate?”, s-a întrebat Candu.

El a dat de înțeles că decizia instanței nu a fost favorabilă PD-ului, mai ales că a venit „cu trei zile înainte de plata primei rate din asistența macrofinanciară, la o săptămână de întâlnirea de la Washington vine decizia instanței”.

„Pentru ce ați depus cererea? Pentru a constata nereguli a concurentului electoral. Și dacă s-a constatat agitația, la ce v-ați așteptat? Că instanța va închide ochii la asemenea fapt? Voi, atâția juriști din PSRM! În ziua alegerii nu se admite nici o agitație electorală! Instanța aplică legea și spune că alegerile sunt declarate nule dacă s-au influențat rezultatele. Ce trebuia să facă instanța?! Am mari întrebări față de acțiune și sancțiune. Eu nu vin aici să apăr instanța. Există CSM, CSJ... Dar vă întreb despre teoria conspirației. Voi ați văzut cererea de recuzare a lui Năstase? Cererea lui n-a fost scrisă corect, cu încălcare de procedură. Năstase, care e jurist!”, a mai rostit Candu.

El a declarat că PD a vrut „ca Năstase să meargă la Primărie, să se împiedice de toată mizeria de acolo, să nu aibă rezultate”.

„Asta ne-am fi vrut. Voi ați protestat cu el, voi ați făcut cerere de chemare în judecată. Noi ne-am detașat și am spus să lupte să vedem. Dar voi acum veniți în Parlament cei mai albi și pufoși. (...) Decizia de excluderea candidatului lui Șor a fost bună sau rea? Nicio critică nu am auzit. Dar excluderea lui Usatîi? Deci atunci v-a convenit, că nu era vorba de noi, iar acum nu?”, a mai adăugat speakerul.

Vedeți întreaga sa pledoarie în video de mai sus.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!