Parlamentul a examinat, la ședința de astăzi, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în cazul conducerii mașinii în stare de ebrietate.
 
În Codul contravențional al Republicii Moldova se introduce un articol nou, cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport până la pronunțarea hotărârii judecătorești. 
 
La fel, se propune completarea Codului penal al Republicii Moldova cu un articol nou - privarea sau anularea de dreptul de a conduce mijloace de transport. Măsura va consta în interzicerea conducerii oricărui tip de mijloc de transport pe drumurile publice. Sancțiunea va putea fi aplicată de instanţa de judecată pe un termen de la 1 la 3 ani. Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanţa de judecată, cu redobândirea ulterioară a permisului de conducere.
 
Proiectul prevede și procedura de înlăturare a șoferul beat de la volan sau chiar reținerea mașinii. În aceste cazuri, persoana este obligată să accepte, la cererea polițistului, testarea alcoolscopică, examenul medical, prelevarea de sânge şi de eliminări ale corpului pentru analiză.
 
Dacă vehiculul al cărui conducător a fost înlăturat nu poate fi predat proprietarului, acesta se aduce la staţia de parcare specială sau la subdiviziunea de poliţie cea mai apropiată. Mijlocul de transport reţinut se restituie proprietarului, imediat după înlăturarea temeiurilor pentru reţinere.
 
Șofatul în stare de ebrietate va fi sancționat cu amendă de la 17 500 la 25 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an.
 
Șoferii prinși beți vor fi obligaţi să frecventeze programul probaţional antialcoolic şi antidrog stabilit de către consilierul de probaţiune.
 
Proiectul urmează a fi votat în lectură finală de plenul Parlamentului.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!