Se pare că în domeniul energiei electrice fotovoltaice țara noastră se mișcă extrem de lent, iar până în prezent avem doar șase (!) producători de energie fotovoltaică, care au un tarif aprobat de furnizare în rețea. Cei care au instalat echipamente fotovoltaice sunt revoltați de politicile statului, care, spun ei, îi defavorizează, dar și de birocrația la aprobarea tarifului pentru energia produsă.
Din 28 noiembrie au intrat în vigoare tarifele la energia electrică pentru patru producători de energie regenerabilă fotovoltaică. Astfel întreprinderile G.Ț. Duca Vitalie Mihail, SRL Tasotilex, SRL Sadisal Auto, SRL Auto-Mar cu o putere instalată de 82 kW vor furniza în rețea energie electrică la un preț de 1,88 lei sau cu patru bani mai puțin decât în 2013. Cererea întreprinderii SRL Tasotilex a fost aprobată în 9 luni, iar cea a G.Ț. Duca Vitalie Mihail în aproximativ 4 luni.
Gheorghe Cimbir directorul întreprinderii SRL Tasotilex ne spune că în luna februarie (!) a acestui an a mai depus la ANRE o cerere de aprobare a tarifului pentru panouri solare suplimentare cu o putere de 8kW, la cele 10 kW care erau instalate anterior. El a rămas surprins de reducerea tarifului pe care a hotărât-o ANRE-ul în situația care s-a creat pe piață.
„Deprecierea leului față de euro și dolar a mărit prețul de achiziție a echipamentului, iar acest gen de afacere devine mult mai greu de dezvoltat în Republica Moldova. Pe viitor nu am planuri să mai cumpăr alte panouri fotovoltaice dacă se menține situația actuală.
Colaboratorii de la ANRE mi-au spus că totul va fi bine atunci când am depus cererea, ca până la urmă să reducă tariful. În plus cererea putea fi aprobată în câteva săptămâni și nu în 9 luni”, ne spune directorul SRL Tasotilex.
Acesta spune că a instalat echipamente fabricat în Ucraina, Italia, Germania și China. „Pot să spun că echipamentul chinez nu este mai rău decât cel german și are un preț mai mic. Diferența poate ar putea fi doar în durata de viață a echipamentului, însă aceasta o vom putea vedea peste 10-15 ani”, a mai adăugat antreprenorul.
Referitor la energia furnizată de panourile fotovoltaice el ne spune că un kW de instalat de panourile sale produce anual 1200-1300 kWh de curent electric. În perioada rece a anului panourile au un randament mult mai redus. De exemplu pe data de 28 noiembrie 2014 instalația sa cu puterea de 18 kW a produs 7kW de curent electric.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
