Finala Cupei Mondiale 2018: Franța vs. Croația. Cine câștigă bătălia economiilor

Finala Cupei Mondiale 2018: Franța vs. Croația. Cine câștigă bătălia economiilor

Franța și Croația se vor confrunta în finala Cupei Mondiale, care are loc astăzi, o întâlnire neașteptată între una dintre fondatoarele Uniunii Europene și unul dintre cei mai noi membri. În contextul în care Franța este indicată ca favorită în sondaje, lucrurile nu sunt la fel de clare în ceea ce privește perspective economice în anul următor ale celor două state. Francezii sunt mai fericiți, mai bogați și trăiesc mai mult decât croații. În schimb, croații fac mai mult sport și beau mai puțin, notează Bloomberg, citat de Wall-Street.ro.

În drumul spre finală, echipa Franței a înscris 10 goluri și a incasat 4. Croația are un avans la acest capitol, înscriind 12 goluri și incasând 5. Naționala pregătită de Didier Deschamps a reușit să se califice dintr-o grupă formată din Danemarca, Peru și Australia, iar apoi, în fazele eliminatorii, a dispus de Argentina, Uruguay și Belgia.

În ciuda unei grupe mult mai grele că a francezilor, cu Argentina, Islanda și Nigeria, Croația s-a calificat în optimile de finală de pe primul loc. Apoi, în drumul spre finala de la Moscova, a reușit să elimine Danemarca, Rusia și Anglia.

Publicitate

Situația încă nu este sigură în privința câștigătoarei, dar lucrurile par destul de clare în ceea ce privește perspectivele economice în anul următor, notează Bloomberg.

Creșterea economică a Croației este prognozată să o întreacă pe cea a Franței atât anul acesta, cât și anul următor. Produsul Intern Brut al Franței va crește cu 1,7% în 2018 și cu 1,7% în 2019, în timp ce PIB-ul Croației va înregistra o creștere de 2,6% în 2018 și de 2,5% în 2019.

Întrebarea rămâne, însă: cine va câștiga? Franța are un trecut mai avantajos decât al Croației în ceea ce privește competițiile sportive, câștigând Cupa Mondială din 1998 și Campionatul European, doi ani mai târziu. De asemenea, are și o plajă mai mare de selecție de tineri din care pot forma o echipă de jucători, dar înclină să petreacă mai mult și să nu fie atât de sportivi precum croații.

În ceea ce privește numărul de apariții la Cupa Mondială, Franța are 15, participând pentru prima oară în această competiție în 1930, în timp ce Croația are doar 5 participări, prima în 1998. Cea mai bună performanță a francezilor a fost câștigarea Cupei Mondiale în 1998, disputată pe teren propriu, în timp ce croații se mândresc doar cu locul al treilea, obținut în același an.

Franța are mai mulți tineri care ar putea să joace fotbal decât Croația, 7,9 milioane în comparație cu 513.000. În schimb, proporția populației masculine care nu face exerciții fizice este mai ridicată în rândul francezilor (19%), comparativ cu croații (15%).

Mai mult, consumul anual de alcool pe cap de locuitor este mai ridicat în rândul francezilor (11,7 litri) comparativ cu al croaților (10,3 litri). Speranța de viață este mai mare în rândul cetățenilor din Franța, 82,7 ani, țară care are o populație de 67,1 milioane de locuitori, în timp ce în Croația speranță de viață este de 78 de ani, la o populație de 4,29 milioane de cetățeni.

Francezii sunt mai fericiți decât croații, ocupând locul 23 în clasamentul World Happiness Report, în condițiile în care Croația ocupă poziția 82.

Franța este favorita acestei finale. O analiză Goldman Sachs indică, de asemenea, Franța drept câștigătoare, cu un procent de 63%. Înainte de startul Cupei Mondiale, Goldman Sachs a folosit 200.000 de modele statistice, a analizat date despre jucători și cele mai recente performanțe ale echipelor și a derulat un milion de simulări ale turneului. Rezultatul a fost că Brazilia va ridica trofeul pe 15 iulie. Având în vedere că prezicerea nu s-a adeverit, ar trebui luat în considerare faptul că a doua alegere a fost Franța.

Finala Franța-Croația se joacă duminică, 15 iulie, la ora 18.00.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal