„Summa” se laudă cu o prezență în 14 țări pe patru continente și cu 2.500 de angajați.

R. Moldova a fost printre primele țări în care a intrat „Summa”.

Așa arăta primul proiect al lor la Chișinău:

A urmat clădirea terminalului de la Aeroportul Internațional Chișinău, în 1999. Construcția a durat un singur an și s-a desfășurat pe o suprafață de aproape 11 mii de metri pătrați.

Mai târziu a fost ridicată clădirea hotelului „Leogrand”, în anul 2002, iar apoi - complexul luxos Crown Plaza de pe strada București.

Compania a devenit vizibilă în R. Moldova odată cu construcția, în 2007, a centrului comercial Shopping Moldova.

Au urmat proiecte mari, precum construcția clădirii spitalului privat Medpark sau a blocului nou al Spitalului Republican din Chișinău. Turcii de la „Summa” au contribuit și la construcția drumului Chișinău-Soroca.

Tot „Summa” a construit și celălalt bloc Crown Plaza, în urma căruia răsărise un scandal. Blocul, aflat pe strada Columna, aproape de intersecția cu str. Eugen Doga, era blamat pentru faptul că strică logica urbanistică și axa pe care se situau Arcul de Triumf, Clopotnița și Catedrala. Atunci, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, spunea că „s-a încălcat flagrant regimul de înălțime. Clădirea a distrus peisajul istoric al centrului Chișinăului”.

Preşedintele grupului de firme „Summa” este cetăţeanul turc Selim Bora. Printr-un decret din 2 februarie a acestui an, Bora face parte din componența Consiliul Economic pe lângă președintele Igor Dodon. Bora este și copreședintele Consiliul de afaceri moldo-turc.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!