În total, în Republica Moldova există 14060 de locuri de muncă vacante, conform situației la sfârșitul lunii iunie.

8236 (adică 58,6%) din numărul total al locurilor de muncă vacante sunt destinate persoanelor cu nivel de instruire secundar profesional, în special, în industria textilă și confecții, unde există 3013 de posturi vacante. 

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior și mediu de specialitate sunt disponibile 3093 de locuri vacante sau 22% din numărul total. Domeniile în care există nevoie de specialiști sunt învățământul, cu 676 de locuri vacante și sănătatea, cu 514 de locuri vacante. Se caută în special educatorii în învățământul preșcolar sau primar, asistenți medicali și medici specialiști. 

Totodată, circa 20% din totalul locurilor de muncă vacante sunt destinate muncitorilor necalificați. În acest context, există cerere de muncitori auxiliari (1087 de locuri vacante), muncitori necalificați în agricultură, silvicultură și grădinărit (460 de locuri vacante), hamali (207 de locuri) și măturători (91 de locuri vacante).

Sursa date: raportul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se pot adresa agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă sau să acceseze portalul centrului de informare despre piața muncii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!