Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a dat dreptate fermierilor și companiilor din raionul Dubăsari care s-au pomenit fără terenuri agricole după ce așa-numitele autorități de la Tiraspol au preluat controlul asupra acelor teritorii în anul 2004.
Urmare a acestei decizii a Curții Europene, aproape 1600 de proprietari urmează să-și redobândească dreptul la proprietate asupra propriilor lor terenuri, preluate ilegal de către autoritățile transnistrene.
„Cu siguranță, a fost cel mai mare dosar examinat vreodată de Curtea Europeană”, a spus juristul Ion Manole, care a precizat că au fost examinate solicitările expediate de peste 170 de petiționari.
Potrivit experților Promo-LEX, responsabilitatea pentru implementarea acestei hotărâri CEDO cade pe umerii Federației Ruse, care deține de facto controlul asupra Transnistriei.
Curtea a dispus încasarea prejudiciilor suportate de către reclamanți din contul Federației Ruse în cuantum total de 2 499 300 Euro. Fermierii cărora le-a fost încălcat dreptul la proprietate urmează să încaseze despăgubiri în valoare de 1500 de euro fiecare. Totodată, partea vinovată urmează să le plătească companiilor agricole reclamante prejudiciul în valoare de 250 000 de euro și 20 000 de euro drept costuri de reprezentare.
De menționat că, în 2004, autoritățile de la Tiraspol au preluat controlul asupra mai multor localități din raionul Dubăsari - Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Pîrîta și Doroțcaia - și le-au interzis fermierilor să colecteze și să transporte roada către domiciliile proprii.