Potrivit Comisiei Europene, Google a încălcat normele comunitare de concurență onestă prin faptul că a rugat producătorii de telefoane mobile pe baza de Android să facă astfel încât aplicații precum Google Search sau Chrome să fie instalate implicit la fiecare dispozitiv. Acei producători care refuzau să facă acest lucru urmau să fie lipsiți de dreptul de a utiliza unele servicii Google.  

Organul executiv al Uniunii Europene a decis să amendeze Google cu 4,3 de miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă (compania deține o cotă de 90% pe piața serviciilor de căutări pe Internet). Anul trecut, Comisia Europeană a amendat Google pentru folosirea abuzivă a serviciului Google Shopping. Mărimea amenzii a constituit 2,4 de miliarde de euro.  

Conform normelor comunitare, amenda poate ajunge la 10% din totalul veniturilor Alphabet, compania-mamă a Google. În 2017, aceasta din urmă a înregistrat o cifră de afaceri de 94,7 de miliarde de euro. 

La rândul său, Google a negat în mod categoric acuzațiile privind abuzul de poziție dominantă. 

„Android a creat mai multe opțiuni pentru toată lumea. (...) Vom contesta sentința Comisiei”, a scris purtătorul de cuvânt al companiei pe Twitter. 

Sursa: Cadena Ser 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!