BBC trebuie să plătească unui cântăreț britanic daune pentru difuzarea unei percheziții a poliției

BBC trebuie să plătească unui cântăreț britanic daune pentru difuzarea unei percheziții a poliției

Cântăreţul britanic Cliff Richard a obţinut o importantă sumă de bani după ce Înalta Curte de Justiţie din Londra a dispus, miercuri, că BBC nu a respectat dreptul la viaţă privată prin difuzarea în direct a unor imagini surprinse în timpul unei percheziţii realizate de Poliţia Metropolitană în locuinţa artistului, eveniment despre care acesta a declarat că l-a afectat, informează Reuters, citat de Agerpres. BBC consideră că această hotărâre „dramatică” va avea un impact considerabil asupra transmisiunilor media pe parcursul investigaţiilor poliţei în care poate fi observat comportamentul agenţilor.

Postul de televiziune a difuzat imagini filmate din elicopter în care puteau fi văzuţi poliţiştii care au efectuat o percheziţie în casa lui Richard, în vârstă de 77 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din Marea Britanie. Operaţiunea a avut loc în august 2014, în timp ce acesta era plecat în vacanţă, în cadrul unei anchete demarate în urma unei acuzaţii de abuz aduse de un bărbat care a susţinut că a fost agresat sexual în copilărie de Cliff Richard.Procurorii au declarat ulterior că Richard, care şi-a susţinut nevinovăţia pe toată durata anchetei, nu va fi pus sub acuzare din cauza lipsei dovezilor.Argumentându-şi decizia şi acordând cântăreţului daune în valoare de 210.000 de lire (273.700 de dolari), judecătorul a spus că BBC a încălcat dreptul la respectarea vieţii private a lui Richard „fără o justificare legală” şi „într-o manieră oarecum în căutarea senzaţionalului”.BBC a declarat că ia în calcul formularea unui apel, argumentând că acest caz poate avea un important impact asupra acoperirii media, deoarece judecătorul a dispus că până şi numirea lui Richard drept suspect era ilegală.„Această hotărâre creează o nouă jurisprudenţă şi reprezintă o schimbare dramatică faţă de libertatea presei şi a capacităţii jurnaliştilor de a acoperi mediatic investigaţiile poliţiei”, a declarat directorul de ştiri al BBC, Fran Unsworth.

„Va dura ceva vreme până când voi depăşi factorul emoţional”, a spus Richard în lacrimi în faţa tribunalului. După ce poliţia a renunţat la ancheta în acest caz, BBC şi-a cerut scuze pentru neplăcerile suferite de artist, însă şi-a menţinut poziţia conform căreia acoperirea media a investigaţiei şi a percheziţiei a fost justificată.Richard a declarat în cadrul procesului că dreptul său la viaţă privată a fost încălcat şi că s-a simţit trădat de postul de televiziune, adăugând că s-a îmbolnăvit din cauza stresului. De asemenea, el a spus că cele întâmplate au avut un impact important asupra reputaţiei şi carierei sale.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal