Startup-urile din Moldova vor fi în centrul atenției la TechVillage. 50 de investitori internaționali vor lua parte la eveniment

Startup-urile din Moldova vor fi în centrul atenției la TechVillage. 50 de investitori internaționali vor lua parte la eveniment

Republica Moldova are șansa de a se alătura țărilor cu cele mai bune ecosisteme de startup-uri, odată cu lansarea mai multor inițiative menite să ajute companiile noi să crească și să acceseze capital străin. Una dintre aceste inițiative este TechVillage, o adunare la care vor participa 50 de fondatori de afaceri inovaționale din țările Europei de Est și 50 de investitori internaționali cu un potențial investițional de peste 100 milioane de dolari. 

TechVillage va fi organizat în sânul naturii, la Orheiul Vechi, în perioada 11-13 septembrie a acestui an. Misiunea TechVillage, conform organizatorilor, este cea de a crea condiții prielnice pentru sporirea investițiilor străine și atragerea companiilor cu valoare adăugată pe piața IT din Republica Moldova.

„Soarele va răsări pentru 50 de fondatori de afaceri inovaționale din țările Europei de Est (Moldova, România, Ucraina) cu potențial economic de peste 50 milioane de dolari, care se vor întâlni cu 50 de investitori internaționali cu un potențial investițional de peste 100 milioane de dolari, în cadrul evenimentului TechVillage, desfășurat departe de agitația urbană, la Orheiul Vechi”, scrie într-un comunicat al autorilor. 

Potrivit acestora, TechVillage este menit să „umple golurile”, în contextul în care Republica Moldova încă face parte din categoria „piețelor nedezvoltate”, fiind caracterizată de un volum foarte scăzut al investițiilor în startup-uri. „Să nu uităm însă că există peste 40 de startup-uri de succes care au luat naștere pe teritoriul moldovenesc, printre care xor.aiPlanableGausnemo.ai și BubbleWits, iar pentru a-și dezvolta ecosistemul antreprenorial Moldova are nevoie de istorii de succes și reforme care să inspire tinerii, afirmă organizatorii. 

Europa Centrală și de Est, un teren fertil pentru crearea startup-urilor

„Planul este de a crește și, de ce să nu recunoaștem, creșterea trebuie căutată printre startup-urile locale și colaborările de durată. De altfel, când vine vorba de antreprenoriat, vrem să credem că în Moldova paharul e pe jumătate plin. TechVillage, care se va desfășura la Orheiul Vechi în perioada 11-13 septembrie, va mai turna un pic în pahar”, declară autorii ideii.

De menționat că, acum zece ani, Europa Centrală și de Est (ECE) nu era pe hărțile investitorilor tech străini. Totuși, datorită intensificării oferite de „unicornii” precum Skype, Prezi, Transferwise și Avast, jucători mai noi precum AeroMobil și apariția unor ecosisteme de pornire multiple, active și în creștere în regiune, ECE își marchează teritoriul ca un concurent serios în lumea tehnologică.

Experiența Ucrainei și a României 

Ucrainenii au lăsat deja o amprentă la Silicon Valley cu companii remarcabile precum Whatsapp (Jan Koum), Paypal și Affirm (Max Levchin). Asociat cu peste 200.000 de profesioniști IT și costuri scăzute ale forței de muncă, sectorul de outsourcing din Ucraina s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani. Având o creștere de la 0,06% din PIB la 3,3% - mai mult de 50 de ori - în ultimii cinci ani, sectorul IT al Ucrainei va deveni în curând exportul numărul unu al națiunii. Azi vorbim despre 100 de giganți multinaționali care și-au deschis birourile de cercetare și dezvoltare în Ucraina, printre care Samsung, Boeing, Siemens și Oracle.

Deși denumite după ființe mitologice, unicornii din lumea businessului sunt cât se poate de reali, iar numărul lor crește de la an la an. Visul oricărui antreprenor din high tech este un unicorn - o afacere pornită cu un startup care reușește să depășească valoarea de un miliard de dolari. Ucraina este aproape de o astfel de izbucnire domestică: Grammarly (a ridicat 110 milioane dolari), bpm on-line, GenesisReaddle și Jooble sunt pe cale să devină primele companii unicorni.

Un succes românesc, bunăoară, este Clever Taxi care a fost înființat în 2010 și care are 17.000 de șoferi și 600.000 de clienți în România - un exemplu al modului în care dimensiunea pieței locale permite start-up-urilor românești să crească. România, de asemenea, se poate lăuda cu BitDefender și Soft32.

Dintre cele mai importante 50 de centre de tehnologie europeană, conform The European Digital City Index, București este pe locul 10 dintre 12 orașe din Europa de Est, drept cele mai bune ecosisteme pentru întreprinderi noi.

 

Apetitul investițional în Europa de Est 

Start-up-urile din România care au primit finanțări în 2016 sunt:

 • Elefant.ro (magazin online) - 5,5 milioane euro
 • Omniconvert (companie de A/B Testing)- 1 milion euro
 • SmartBill (soft de facturare si gestiune) - 1 milion euro
 • Smartdreamers (platforma de recrutare) - 700.000 euro
 • SymphoPay (platforma de POS-uri inteligente) - 600.000 euro

Pe lângă startup-urile menționate mai sus, sunt și o serie de companii românești lansate în afara țării care au primit investiții, precum: Databricks (SUA, 60 milioane dolari), Branch Metrics (SUA, 35 milioane dolari), Midokura (SUA, 20 milioane dolari), Knotch (SUA, 10 milioane dolari), Vector Watch (UK, 5 milioane dolari), Big Step (UK, 2,2 milioane dolari), StatusToday (UK, 1,3 milioane dolari).

În Ucraina, Fondurile Venture Capital (capital de risc, n.r.), cum ar fi AVentures, TA Ventures, Wannabiz și Imperious, au apărut pentru a profita de oportunitatea geo-arbitrajului (geoarbitrage) și pentru a sprijini antreprenorii ucraineni să crească la nivel global. Conform analizei capitalului ucrainean de investiții și a capitalului privat, realizată de UVCA, în 2015, valoarea totală a investiției a atins 132 milioane de dolari, ceea ce reprezintă cu 237% mai mult decât în 2014. 

TechVillage, o oportunitate pentru mediul de afaceri și turism local 

Evenimentul ce va avea loc la Orheiul Vechi le va deschide mai multe oportunități fondatorilor de startup-uri, dar și angajaților în sectorul turismului. Locul desfășurării evenimentului are misiunea de a aduce un impact economic asupra comunității locale și de a promova turismul în Republica Moldova. Butuceni este cunoscut pentru peisajele pitorești, fiind un loc în care tradițiile s-au păstrat în timp, motiv pentru care comuna este locul potrivit pentru a evada de rutina zilnică. Timp de trei zile, participanții vor lua parte la diferite activități rurale menite să creeze o conexiune între ei dincolo de șabloanele oficiale și să-i apropie de cultura moldovenească. 

 

Așadar, în perioada 11-13 septembrie, toate privirile vor fi îndreptate spre Est. Urmăriți activitățile și scânteile care vor ieși din colaborările dintre investitori și startup-uri pe pagina de Facebook și site-ul evenimentului. 

Evenimentul „TechVillage” este organizat de către Seed Forum Moldova (IHUB Chisinau) cu suportul Asociației Companiilor TIC din Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională / USAID Moldova și Guvernului Suediei / Embassy of Sweden in Chisinau în cadrul Proiectului „Centrul de Excelență în Domeniul TIC”, Tekwill, Western NIS Enterprise Fund, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) și XY Partners.

Vezi și aceste știri
Președintele AȘM, despre COVID-19: „Derularea situației în continuare va depinde de eficiența vaccinurilor care sunt în curs de elaborare”

Președintele AȘM, despre COVID-19: „Derularea situației în continuare va depinde de eficiența vaccinurilor care sunt în curs de elaborare”

O femeie din Sîngerei, mamă a opt copii, și-a deschis propria afacere la 62 de ani

O femeie din Sîngerei, mamă a opt copii, și-a deschis propria afacere la 62 de ani

Al treilea deputat a fost infectat cu noul coronavirus

Al treilea deputat a fost infectat cu noul coronavirus

Advertoriale
„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Să-l cunoaștem pe Dann Bittman din versurile pe care le cântă! Iată ce i-a povestit...
 • Când vor fi deschise centrele comerciale din Chișinău și cum vor activa acestea 
Cele mai populare
 • 1
  Medic, despre cei care nu cred în COVID-19: „Păcat că nu le pot face o excursie în Terapie Intensivă” (VIDEO)
 • 2
  Un medic de la Institutul de Medicină Urgentă a murit. A fost confirmat pozitiv cu COVID-19
 • 3
  Decis! Cimitirele din Chișinău vor fi închise de Blajini
 • 4
  Sistemul de sănătate a mai pierdut un angajat în lupta cu noul coronavirus: Bărbatul activa în calitate de șofer pe ambulanță
Autentificare
Creează cont