Cheltuielile care NU se regăsesc în rapoartele financiare ale concurenților electorali

Cheltuielile care NU se regăsesc în rapoartele financiare ale concurenților electorali
FOTO: abcnews.md

Experții Asociației Promo-Lex au depistat un șir de cheltuieli ale concurenților electorali care lipsesc din rapoartele financiare preliminare. Astfel, mai mulți concurenți electorali nu au indicat toate cheltuielile pentru închirierea încăperilor, transport, retribuirea muncii, cheltuieli de deplasare, dar și servicii de întreținere a propriilor sedii. 

Locațiunea încăperilor

Potrivit observatorilor Promo-LEX, 15 concurenți electorali au cel puțin 226 de încăperi permanente (sedii) în 32 de centre raionale, municipiile Chișinău, Bălți și UTAG.

Din cele 226 sedii teritoriale vizitate de observatorii Promo-Lex: PDM utilizează 36 de sedii, PLDM - 35, PCRM - 34, PL - 27, PSRM - 29, PP „Patria” - 17; PPRM - 14; PLR -14; PP „Renaștere” - 9; MPA - 4; PNL - 3; PPCD - 1; BE „AMUV” - 1; PFP - 1; PAD - 1.

Pentru cele 165 de sedii neraportate de către 11 concurenți electorali, efortul de monitorizare Promo-lex, a estimat cuantumul minim de cheltuieli pentru 4 săptămâni de cel puțin 357,82 mii lei.

Astfel, în raportul financiar al PDM nu se regăsesc cel puțin 113,46 mii, în raportul PL nu se regăsesc 63,28 mii lei, în raportul PCRM nu se regăsesc cel puțin 56,24 mii lei, în raportul PLDM nu se regăsesc cel puțin 46,4 mii lei, în raportul PSRM nu se regăsesc 18,16 mii lei.

În raportul PLR nu se regăsesc 38,04 mii lei, în raportul MPA nu se regăsesc cel puțin 6,06 mii lei, în raportul PP „Renaștere” nu se regăsesc 7,65 mii lei, în raportul PPCD nu se regăsesc cel puțin 5 mii lei, PFP - 1600 lei, PAD - 1500 lei.

La efectuarea calculelor respective Efortul de Monitorizare Promo-LEX a luat în calcul următoarele tarife minimime de chirie a spaţiului: municipiul Chişinău şi Bălţi - 100 lei pentru un metru pătrat, centre raionale - 50 lei pentru un metru pătrat.

Cheltuieli de transport

Observatorii Promo-LEX au raportat utilizarea transportului în scop electoral de către cel puțin nouă concurenți electorali.

PLDM a utilizat mijloace de transport și combustibil pentru cel puțin 66 concerte în 21 raioane și 18 întâlniri cu alegătorii în 11 raioane; PDM - pentru cel puțin 23 concerte cu caracter electoral în 15 raioane și 10 întâlniri cu alegătorii în 8 raioane; PSRM - pentru cel puțin 16 întâlniri cu alegătorii în 11 raioane; PCRM - pentru cel puțin 2 concerte în 2 raioane, 11 întâlniri cu alegătorii în 7 raioane și distribuiri de publicitate poligrafică în localități.

PP „Patria” a utilizat transport pentru cel puțin 12 întâlniri cu alegătorii în 12 raioane și distribuiri de materiale); PL - pentru cel puțin 2 concerte și întâlniri cu alegătorii în 5 raioane; PPRM - pentru întâlniri cu alegătorii 10 raioane; PP „Renaștere” - în 5 raioane, PLR - pentru 4 întâlniri cu alegătorii în 3 raioane, MPA - în 6 raioane, PFP - pentru întâlniri în 4 raioane și BE „AMUV” - în 3 raioane.

La acest capitol au raportat doar 5 concurenți electorali, cheltuieli în sumă de 861,563 mii lei (1,43 % din totalul cheltuielilor): PP „Patria” - 635,508 mii lei, PP „Renaștere” - 130 mii lei, PDM - 51,555 mii lei, PLDM - 40 mii lei, PCRM - 4,5 mii lei.

Retribuirea muncii

În urma constatărilor observatorilor Promo-LEX, cel puțin 15 concurenți electorali în perioada raportată au avut persoane angajate.

PDM în 34 localități, PLDM în 33 localități, PCRM în 30 localități, PSRM în 26 localități, PL în 21 localități, PLR - în 18 localități, PP „Patria” în 14 localități, PPRM în 12 localități, PP „Renaștere” în 8 localități, MPA și PNL toți în câte 3 localități, PPCD - în 2 localități; PAD, PFP, BE „AMUV” - toți în câte o localitate.

La acest capitol au raportat doar 3 concurenți electorali, cheltuieli în sumă totală de 35,995 mii lei (0,06 % din totalul cheltuielilor) pentru remunerarea personalului din stafful: PLR - 27,432 mii lei, MPA - 4,377 mii lei, PNL - 4,190 lei mii lei.

Cheltuieli de deplasare

Observatorii Promo-LEX au raportat că în perioada monitorizată, cel puțin 4 CE (PLDM, PSRM, PDM și PL) au efectuat cheltuieli de deplasare în scop electoral. Deplasările au avut destinația a cel puțin 18 orașe diferite din șase țări.

PLDM a efectuat cel puțin 11 întâlniri cu alegătorii din orașele Milano, Galați și Constanța, Padova, Bologna și București, Brescia, Mestre, Torino, Paris și Atena.

PSRM a efectuat cel puțin șapte întâlniri dintre care 5 cu alegătorii și 2 cu oficialii din Federația Rusă în Moscova, în Sankt Petersburg, Soci, Tiumen și Surgut. PDM a efectuat cel puțin 2 întâlniri cu alegătorii în Mestre și Verona. PL a efectuat cel puțin o întâlnire cu alegătorii într-un oraș - Verona. 

Costurile de deplasare, dar nici cheltuieli de locaţiune a sediilor temporare, onorariile, etc. nu au fost reflectate în raportul financiar al concurenţilor electorali. În cazul în care cheltuielile au avut o origine externă concurenţii electorali respectivi pot fi suspectaţi de susţinerea financiară a campaniei de peste hotarele ţării.

Servicii de întreținere a sediilor permanente

La capitolul servicii de întreținere, pentru cele 226 sedii niciun concurent electoral nu a raportat cheltuieli. Observatorii Promo-Lex au raportat cheltuieli la această linie de buget efectuate de concurenții electorali pentru 4 săptămâni de activitate, în sumă de 104,4 mii lei.

Astfel, în raportul financiar al PDM nu se regăsesc cel puțin 26,8 mii lei, în raportul PLDM nu se regăsesc cel puțin 18,07 mii lei, în raportul PCRM nu se regăsesc cel puțin 13,88 mii lei, în raportul PL nu se regăsesc 13,56 mii lei, în raportul PSRM nu se regăsesc cel puțin 11,92 mii lei, în raportul PP „Patria” nu se regăsesc 6,6 mii lei, în raportul PPRM nu se regăsesc 2,28 mii lei, în raportul PLR nu se regăsesc 4,1 mii lei.

În raportul PP „Renaștere” nu se regăsesc 1,38 mii lei, în raportul MPA nu se regăsesc cel puțin 2,4 mii lei, în raportul PNL nu se regăsesc cel puțin 900 lei, PPCD - cel puțin 1000 lei, PAD - 500 lei, PFP - 200 lei. Doar trei concurenți electorali au raportat cheltuieli la acest capitol: PP „Patria” - 2,705 mii lei, PPRM - 1,439 mii lei, PCR - 40 lei.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege

Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege

Criza ruso-occidentală legată de Ucraina, discutată la Moscova de miniștrii Apărării ai Rusiei și Marii Britanii

Criza ruso-occidentală legată de Ucraina, discutată la Moscova de miniștrii Apărării ai Rusiei și Marii Britanii

Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile

Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Votat în lectură finală: Avocații rămân fără imunitate - pot fi reținuți în cazul unor infracțiuni flagrante
 • 2
  EDITORIAL | De ce adresarea președintei m-a lăsat rece
 • 3
  Autorul alertelor false cu bombă, identificat. S-a dovedit a fi un minor, care riscă până la doi ani de închisoare
 • 4
  Rusia amenință cu „cele mai grave consecințe” dacă „îngrijorările” sale sunt ignorate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.