VIDEO. Insulte și exces de zel în Parlament din cauza „regimului sovietic”. Voronin a numit liberalii „pușlamale”. Ghimpu: Ați căzut de pe „lejankă”. Chemați un doctor

VIDEO. Insulte și exces de zel în Parlament din cauza „regimului sovietic”. Voronin a numit liberalii „pușlamale”. Ghimpu: Ați căzut de pe „lejankă”. Chemați un doctor

Dezbaterile la proiectul hotărârii pentru aprobarea Registrului național al monumentelor de for public a stârnit replici dure și chiar ofense în plenul Parlamentului. „Uăi, pușlama ce sunteți”, li s-a adresat Vladimir Voronin deputaților liberali, după ce Roman Boțan afirmase că în Registru nu trebuie incluse monumentele ce reprezintă sau glorifică regimuri totalitare precum cel sovietic, nazist sau fascist.

„Să li se usuce mâinile celor care vor vota cu liberalii”, a spus Voronin, după ce președintele ședinței, Valeriu Ghilețchi, l-a avertizat pentru limbaj suburban. „Dumneata nu te grăbi cu replică, cel care conduce ședința, că eu am să ți-o întorc”, i s-a adresat liderul PCRM vicepreședintelui Parlamentului.

În continuare, Voronin li s-a din nou adresat liberalilor: „De cea mai joasă mentalitate sunt oamenii care se luptă cu monumentele. Voi nu știți de istorie, nu aveți demnitate”.

Liderul PCRM a fost avertizat pentru afirmațiile sale.

Intervenția comunistului l-a iritat pe Ion Apostol, care a început să bată puternic cu palma în masă.

„Domnule președinte a ședinței, vă rog să închideți microfonul celor care vorbesc aberații și insultă. A ofensat deputații din sală și memoria noastră. Nu conectați microfonul celor care, scoși din beție, vin și strică aerul aici în Parlament”, a spus liberalul, care a fost atenționat de Ghilețchi să folosească un limbaj corespunzător.

La distanță de câteva minute, Mihai Ghimpu a decis să revină la subiect, criticând din nou regimul sovietic și afirmând că cei din PCRM și PSRM sunt „ușurel căzuți de pe lejankă. Nu poți să negi ceea ce s-a întâmplat”.

„Propunerea mea este de monumentul lui Grigore Cotovschi, dacă calul e frumos, dați-l jos, puneți-l pe Șor acolo. Că acela tot e un hoț de drumuri, ca și Cotovschi de atunci. Și atunci poate vom mai crede că faceți ceva bun pentru cetățeni”, a spus liderul PL.

„Vă rog să aduceți un doctor pentru domnul Voronin, că în ultima perioadă o ia hăisa, i s-a urcat la cap”, este afirmația care i-a adus lui Mihai Ghimpu o avertizare din partea președintelui ședinței.

După ce și Vladimir Voronin s-a ales cu încă o observație din partea lui Andrian Candu, care a lipsit la începutul ședinței plenare, comunistul i-a dat și acestuia o replică.

„Replica v-o adresez dumneavoastră personal și tuturor care moderează ședințe. Dumneavoastră nu aveți dreptul să comentați ceea ce vorbesc deputații. Eu propun să folosim art. 108 și să terminăm, că omul acesta e „nepriciom” (trad. - fără legătură) aici. Aici e cu totul altă aură”, a declarat Voronin.

La rândul său, socialistul Bătrîncea a încercat să convingă deputații că monumentele sunt parte a istoriei și trebuie lăsate în pace, solicitând președintelui Parlamentului să-l avertizeze pe Mihai Ghimpu pentru „comportamentul barbar”.

„Barbar? Alege cuvintele te rog eu”, i-a spus liderul PL socialistului.

„Dragi colegi, avem o agendă încărcată și ne urmărește o țară întreagă. Nu mă mir de ce Parlamentul nu se bucură de respect și credibilitate din partea cetățenilor. Anume din cauza acestor spectacole”, a intervenit Andrian Candu.

„Din cauza miliardului!”, a strigat o voce din sala.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal