Directorul AIRM a comentat proiectul care prevede construcția unui centru de 10 etaje în inima Chișinăului

Directorul AIRM a comentat proiectul care prevede construcția unui centru de 10 etaje în inima Chișinăului

Schița de proiect privind construcția unui centru socio-cultural în parcul central al Capitalei a fost aprobată ținând cont de necesitățile municipiului, dar și de experiența altor orașe, cum ar fi Iași, Oradea și Timișoara. Aceasta este părerea lui Ion Ștefăniță, directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor (AIRM) și reprezentantul Consiliului Național al Monumentelor Istorice, organul care a votat proiectul. 

Ion Ștefăniță a spus că a votat în favoarea proiectului care prevede construcția unei clădiri de 10 etaje în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău în urma unei analize minuțioase a lucrurilor.

„Am analizat fiecare clădire construită în centrul istoric al orașului Chișinău. Am analizat cum se procedează în alte țări. Cel mai apropiat exemplu, la 96 de km de Chișinău, la Iași, unde în 2009 au demarat lucrările de construcție a unui complex de clădiri de 260 de milioane de euro, într-un parc din preajma Palatului Culturii, dar și clădirile construite în Oradea, Timișoara și alte orașe. Evident, am luat în considerare funcționalitatea socio-culturală și de agrement (a proiectului, n.r.), pentru infrastructura turistică a orașului, pentru confortul urban”, a spus directorul general al Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor.

Publicitate

De asemenea, Ion Ștefăniță a comentat criticile din partea mai multor cetățeni care s-au arătat nemulțumiți de hotărârea Consiliului. Potrivit directorului AIRM, proiectul poate fi contestat în urma unor consultări publice în care fiecare va putea „să-și expună opinia”.

„Este dreptul lor să protesteze, să argumenteze. Eu mi-am exprimat părerea. Dacă nu voi fi înțeles, ar urma să iau o altă decizie. Eu analizez fiecare punct de vedere. Mesajele cetățenilor care cu adevărat își iubesc acest oraș pentru mine contează. Noi trebuie să avem spiritul civic, să dezvoltăm împreună acest oraș”.

Primăria nu poate să comenteze

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a spus că nu poate comenta decizia privind o eventuală construcție a unei clădiri de 10 etaje în inima Capitalei.

„Nu avem dreptul să comentăm decizia unui organ central. Deocamdată, nu am primit o solicitare oficială din partea autorilor proiectului”, a spus Vadim Brânzaniuc.

Consiliul Național al Monumentelor Istorice a aprobat ieri schița de proiect privind construcția în centrul Capitalei, în locul cafenelei „Guguță”, a unui centru socio-cultural și de agrement. Pentru această inițiativă au votat șapte dintre cei 13 membri ai Consiliului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal