Experta CCD: Situația demografică este una foarte complicată

Experta CCD: Situația demografică este una foarte complicată

Situația demografică a Republicii Moldova nu este una catastrofală, ci mai degrabă una „complicată”. Aceasta este părerea colaboratorului științific superior al Centrului de Cercetări Demografice (CCD), Olga Gagauz, care susține că starea actuală a lucrurilor poate fi schimbată cu ajutorul unor politici menite să stimuleze creșterea nivelului de trai și a calității vieții în general.

Situația demografică este una foarte complicată și are un impact real asupra dezvoltării economice a țării, a afirmat experta. În cazul în care indicatorii ce țin de natalitate, mortalitate și migrație nu se vor schimba în mod substanțial, populația Republicii Moldova ar putea să scadă de la 3,5 milioane cât este acum la 2,3 milioane de persoane în anul 2035, a spus Olga Gagauz.

Potrivit acesteia, în viitorul apropiat urmează să apară încă o problemă legată de îmbătrânirea populației, iar numărul de persoane care au mai mult de 60 de ani va crește. Conform datelor prezentate de Olga Gagauz în cadrul conferinței de presă cu tema „Probleme ale securității naționale: cum poate fi stopată depopularea Moldovei”, în anul 2035 ponderea acestei categorii poate ajunge la 23% - 25% din totalul populației, ceea ce va duce la creșterea cheltuielilor sociale ale statului în vederea securității sociale a acestei categorii de persoane.

Publicitate

„Eu nu aș spune că este o situație catastrofală. Este nevoie de o politică activă și echilibrată în acest sens. Dacă majorarea vârstei de pensionare nu va fi însoțită de schimbări ce țin de sănătatea populației, nu va exista niciun efect. Oamenii pur și simplu se vor pensiona din cauza dizabilității, deoarece ei nu vor mai fi în stare să muncească. Este important să existe o creștere pe toate dimensiunile în ceea ce privește nivelul de trai, calitatea vieții și securitatea socială. Situația poate fi stabilizată doar prin consolidarea potențialului uman”, a spus Olga Gagauz.

În acest sens, experta a declarat că creșterea economică a unei țări nu este determinată de numărul persoanelor care locuiesc pe teritoriul acesteia, ci de pregătirea persoanelor. Un rol crucial în acest context îl are nivelul de educație și starea de sănătate, a spus ea.

De remarcat că problema depopulării este una extrem de acută în toate țările Europei de Est, arată datele Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale din cadrul Organizației Națiunilor Unite. Totuși, potrivit ultimului raport al Băncii Mondiale, ritmul depopulării în Republica Moldova va fi unul mai rapid în comparație cu alte țări:

...

Prognoza pentru Republica Moldova este indicată cu o linie roșie punctată. Sursa: Moldova - Paths to sustained prosperity : a systematic country diagnostic (documents.worldbank.org)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal