Vânzarea Stadionului Republican, subiect de dispută în Parlament. „Guvernul a venit nepregătit”

Vânzarea Stadionului Republican, subiect de dispută în Parlament. „Guvernul a venit nepregătit”

Proiectul care prevede vânzarea Stadionului Republican pentru construcția ambasadei SUA a încins astăzi spiritele în Parlament. O parte din deputați s-au arătat revoltați de faptul că reprezentanții Guvernului nu au putut spune prețul cu care vor vine terenul de cinci hectare. „În urma aprobării acestui proiect, vom trece la procesul de evaluare”, au explicat responsabilii de la Ministerul Economiei, menționând că terenul va fi vândut la prețul de piață. În semn de protest, socialiștii au părăsit sala de ședințe. UPDATE 15:23 Proiectul a fost aprobat în două lecturi.

„La televizor arăta cum Pavel Filip spunea că tinerii pleacă din țară, fiindcă nu au unde face sport. La 2-3 zile, vedem inițiativa Guvernului, ca fosta arenă să o transmitem SUA pentru a construi o ambasadă, de parcă ei n-au în Chișinău ambasadă. Pe teritoriul stadionului se putea de făcut mai multe complexe sportive sau un parc”, a menționat secretarul fracțiunii PSRM, Vasile Bolea.

Liberala Alina Zotea-Durnea a încercat să afle prețul de vânzare a terenului. „Noi venim cu un proiect care să ofere posibilitatea de a evalua prețul”, au spus responsabilii de la Guvern. Totuși, deputata a menționat că „în 2014, experții imobiliari au constatat că terenul ar valora 20 milioane de euro”. „Avem obiceiul de a veni înainte cu proiectele și după asta de a discuta prețul. Se ascunde și nu înțeleg de ce”, a declarat Alina Zotea-Durnea.

Publicitate

Iar comunistul Vladimir Voronin a spus că „asta e o mită”. „SUA a cumpărat toată lumea și acum vin cu mita asta. Poate dau mită ca să nu căutăm miliardul? V-ați deprins să vă închinați la toți în toate părțile?”, a adăugat acesta.

Deputatul PL Lilian Carp a propus crearea unui cont special, astfel încât banii obținuți în urma vânzării terenului să fie alocați pentru construcția unui alt stadion. Propunerea a fost susținută și de democratul Corneliu Dudnic.

„Așa creșteți Moldova - cedați 5 hectare din zona istorică. Ambasada va avea și terenul actual, și noul teren de 5 hectare. Nicio ambasadă nu mai are așa ceva. După practica mondială, noi dăm 5 hectare și obținem 5 hectare la ei, la Washington”, a spus socialistul Vlad Batrîncea. „Noi nu facem schimb. Noi facem un contract de vânzare-cumpărare”, a menționat raportorul.

„Din câte știu, acolo sunt câțiva proprietari pe acel teritoriu. Cum se rezolvă această problemă cu ei? Propuneți spre vânzare ceea ce nu vă aparține complet”, a spus deputatul PCRM Oleg Reidman. În replică, responsabilii de la Guvern au spus că aceasta este „responsabilitatea SUA să găsească o soluție cu acești proprietari”.

Iar liberal-democratul Grigore Cobzac a propus „o soluție de compromis”. „Cât discutăm aici în Parlament, la Hâncești se acționează, unde avem construit un complex sportiv în proporție 50%. Să fie alocați o parte din banii obținuți în urma vânzării terenului la construcția complexului sportiv din Hâncești”, a spus acesta. „Având în vedere că sunteți din Hâncești, propun să dăm un milion și la Cantemir, de unde sunt eu”, a declarat, în glumă, popular-europeanul Șefan Creangă.

„Este vorba de o paragină în centrul orașului, de care ne este rușine. Și nu se dă gratuit, dar se vinde. Haideți să încheiem cu acest cinism și fățărnici. Prețul nu este determinat, dar scopul este determinat”, a spus președintele Parlamentului Andrian Candu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal