Îmbunătățirea procesului de examinare la bacalaureat și trecerea la învățământul universitar de două nivele sunt doi factori pozitivi care au contribuit la reducerea numărului de studenți, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, acești factori au creat filtre administrative care au ajutat la menținerea în viață a învățământului universitar.
În ultimii ani, BAC-ul s-a transformat într-un fel de examen de admitere la universitate, în contextul în care o bună parte a instituțiilor de învățământ superior nu au filtre de admitere proprii, scrie expertul.
„Îmbunătățirea procesului de examinare la bacalaureat a redus cu circa cinci mii numărul de studenți în universități și noi privim aceasta ca factor pozitiv. Ori universitățile în goana după contracte au eliminat orice filtru de admitere și la universitate erau primiți absolut toți. Rata de admitere se apropia de 100%, cea ce este alogic. Filtrul de selecție la admitere lipsea totalmente. Anume BAC-ul a devenit un filtru, care a substituit lipsa de selecție din universități”, a scris Veaceslav Ioniță.
În opinia expertului, un alt factor care a dus la micșorarea numărului de studenți este trecerea la sistemul universitar de două trepte. Astfel, doar 30-40% din studenții care finalizează primul ciclu de studii se decid să continue și ciclul II, afirmă expertul în economie.
„Acești factori pozitivi au creat două filtre administrative, prin care sunt excluși cam 20-23 de mii de studenți. Aceste filtre înlocuiesc lipsa totală de filtre de selecție din universități. Dacă nu existau aceste două filtre deja puteam spune că învățământul universitar din Moldova a murit”, conchide expertul.
Anul acesta, rata de promovare a examenului de bacalaureat a constituit 63,97%. În total, 11.610 de candidați au promovat examenul.
Vezi și aceste știri

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore

Șefa statului susține că în următoarele luni ar urma să scadă prețurile produselor alimentare

„Fără 200 de lei, copilul nu este acceptat la grădiniță”. Fondurile din școli și instituțiile preșcolare - fenomen din '90, prin care se adună milioane în 2022
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
