
Plăcuțele de înmatriculare neutre, o cedare a Chișinăului ori ba? Ce spun deputații
Proiectul de lege care prevede introducerea plăcuțelor de înmatriculare neutre pentru mașinile moldovenilor din stânga Nistrului a fost votat astăzi în prima lectură de Parlament. Asta după ce unii deputați au insistat că acest pas al autorităților de la Chișinău reprezintă o cedare, iar alții i-au contrazis.
・
„Cred că asta e o cedare unilaterală”, s-a arătat convins deputatul PL Ion Casian, întrebându-se ce primește Chișinăul în schimb.
L-a contrazis comunistul Vladimir Voronin, care a declarat că inițiativa este salutabilă. „Asta nu e niciun fel de cedare. Toți cetățenii care locuiesc în Transnistria sunt cetățenii RM. Asta o să ducă la consolidarea acestor două maluri ale Nistrului”, a spus Voronin.
Liberalul Valerian Bejan a insistat și a menționat că, astfel, „noi deschidem larg ușa pentru o gaură de evaziune fiscală”. Raportorul Ștefan Creangă i-a spus însă că „legea interzice acea gaură”. „Șoferul, dacă nu este domiciliat pe teritoriul transnistrean, nu poate circula cu acel automobil”, a adăugat acesta. „Și e o problemă să-și facă reședință?”, a continuat Bejan. „Părerea mea personală e să integrăm țara, chiar dacă sunt anumite costuri”, a explicat raportorul.
Potrivit proiectului, mijloacele de transport, inclusiv remorcile, motocicletele şi bicicletele cu motor auxiliar, vor putea obține plăci cu număr de înmatriculare neutru, pentru circulația în traficul internațional. Acestea vor fi eliberate de subdiviziunile Agenţiei Servicii Publice, la oficiile deschise în orașele Bender și Râbnița, fără achitarea drepturilor de import şi fără prezentarea obligatorie a actelor vamale.
Vor putea fi înmatriculate mijloacele de transport, aflate în proprietate până la data de 24 aprilie 2018 și care sunt, în prezent, înmatriculate în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului sau municipiul Bender. Totodată, proprietarii vor prezenta documente confirmative care atestă domiciliul persoanei şi a dreptului de proprietate, însoţite de o declaraţie scrisă pe propria răspundere a solicitantului cu privire la veridicitatea informaţiilor. Proiectul de lege mai prevede că mijloacele de transport înregistrate, în baza acestor prevederi, pot fi înstrăinate către persoanele cu domiciliu în localităţile din stânga Nistrului sau municipiul Bender sau persoanelor juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător în regiunea transnistreană fără achitarea drepturilor de import. În cazul în care mijloacele de transport sunt înstrăinate persoanelor cu domiciliu în localitățile din dreapta Nistrului, înregistrarea noului proprietar se va efectua cu condiţia că mijlocul de transport nu este prohibit de a fi introdus pe teritoriul Republicii Moldova şi cu achitarea drepturilor de import. Proiectul urmează a fi votat în lectură finală de către Parlament.