Scăderea se datorează rezultatului negativ înregistrat de Eximbank, care a raportat pierderi de 47,9 milioane lei, în timp ce un an în urmă înregistra un profit de 17,5 milioane lei.

Potrivit Băncii Naționale, în ianuarie-iunie 2018, cel mai mare profit net a fost obținut de Moldova-Agroindbank - 326,2 milioane lei, în creștere cu peste 4%.

Pe locul doi se menține Moldindconbank cu un profit de 295 milioane lei, iar pe trei a urcat Mobiasbanca - Groupe Societe Generale cu 146,15 milioane lei, chiar dacă profitul a crescut mai puţin de un milion de lei faţă de primele şase luni ale anului 2017 .

Pe locul patru a coborât Victoriabank cu un profit în scădere cu peste 42 milioane lei: de la 157,6 milioane lei la 115,1 milioane lei.

Astfel primele patru bănci au obținut un profit de 883 milioane lei, sau circa 94% din totalul pe sectorul bancar.

Datele BNM denotă că în doar un an cota primelor patru bănci după profit s-a majorat cu 10 puncte procentuale.

În consecință pe seama celorlalte bănci din sistem a revenit ocotă de 6% din profitul generat. Un an în urmă acesta era de circa două ori mai mare.

Astfel în prima jumătate a acestui an spre deosebire de giganții din sistem, băncile mici au înregistrat profituri în stagnare sau în scădere.
 
Vezi articolul integral pe mold-street.com.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!