Pe lângă faptul că intimidează oponenții politici și jurnaliștii pentru critică, aceste declarații incită la violență  față de persoane sau grupuri de persoane,  propagă anumite stereotipuri și generează ură și dezbinare între oameni, susține Ombudsmanul. Mihail Cotorobai a solicitat procurorului generalexaminarea afirmațiilor lui Ilan Șor și întreprinderea măsurilor care se impun în limita competențelor atribuite  privind apărarea drepturilor și libertăților omului, se arată într-un comunicat.

În demersul expediat la Procuratura Generală se menționează că primarul de Orhei şi preşedintele Partidului „Şor” i-a amenințat pe oponenții săi politici, pe care îi numește „svoloci”, „negodeai„, paskudî”, „tvari”  cu exterminare fizică: «Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Declarațiile sale includ totodată și chemări la răfuială fizică:Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»;

Ilan Șor a mai spus că odată cu venirea sa la putere va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” o eventuală lege a lustrației. El a utilizat un limbaj licențios, ofensator și la adresa jurnaliștilor:  „gadî”, „jivotnîie”, se precizează în demersul lui Mihail Cotorobai.

Ombudsmanul a menționat că într-o societate liberă dialogul politic trebuie să aibă loc într-un cadru pașnic și civilizat, cu respect față de oponenți și alți actori de pe scena publică.

În document se mai menționează că libertatea presei este una din valorile de bază ale democraţiei, iar libertatea de exprimare este un drept fundamental consfințit în Constituție.

Tot astăzi, mai multe ONG-uri au condamnat comportamentul lui Ilan Șor

Luni, Procuratura Generală a declarat pentru AGORA că s-a autosesizat pe marginea discursului primarului de Orhei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!