Chișinăul va asigura cu medicamente bolnavii cu HIV și tuberculoză din regiunea transnistreană

Chișinăul va asigura cu medicamente bolnavii cu HIV și tuberculoză din regiunea transnistreană
Foto: banatulazi.ro

Infecțiile HIV și TB (tuberculoza) reprezintă o problemă acută în regiunea transnistreană, mai ales în situația în care stocurile de medicamente pentru tratament sunt suficiente în regiune doar până în luna august 2018. În acest context, autoritățile de la Chișinău au inițiat o serie de discuții pe marginea potențialelor mecanisme de import al medicamentelor în regiunea transnistreană și de achiziționare a preparatelor medicale pentru persoanele care suferă de HIV/SIDA și tuberculoză, scrie ZdG.

Pe 25 iulie, Guvernul a aprobat a un proiect de hotărâre potrivit căruia IMSP Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” și IMSP Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile vor asigura cu medicamente antituberculoase şi dispozitive medicale pentru diagnosticul TB, Dispensarele de tuberculoză din Bender, Tiraspol, Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și Dnestrovsc. Medicamentele și dispozitivele vor fi oferite contra plății integrale a costurilor mărfurilor achiziționate, precum și achitării cheltuielilor de regie în volum de 5% din costul mărfurilor, indiferent de proveniența lor. 

Într-un răspuns oferit pentru ZdG, reprezentanții Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), au precizat că cele 5% din costul mărfurilor vor fi folosite de către IMSP în scopul asigurării condițiilor adecvate de păstrare a medicamentelor și dispozitivelor de diagnostic.

Potrivit notei informative a proiectului, mijloacele obținute se vor acumula pe contul IMSP Institutul de Fziopneumologie și vor fi folosite exclusiv în scopul asigurării condițiilor adecvate de păstrare a medicamentelor antituberculoase și dispozitivelor de diagnostic, fortificării serviciilor de control TB.

Deficit de medicamente în regiunea transnitriană

Începând cu anul 2003, procurarea consumabililor și a dispozitivelor pentru tratamentul HIV/SIDA și al tuberculozei a fost asigurat exclusiv din sursele Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malaria (GFTAM). Din 2014, a fost inițiată trecerea treptată a finanțării la sursele bugetului public național. În anul 2016, GFTAM a condiționat posibilitatea finanțării Republicii Moldova în domeniul HIV și TB, numai după elaborarea și aprobarea Planului de sustenabilitate în domeniul HIV și TB, cu prezentarea graficului trecerii treptate către anul 2020 la finanțare de la bugetul național.

Serviciul de presă al Biroului politici de reintegrare a menționat că, în acest context, începând cu anul 2018, pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului finanțarea va fi efectuată practic în proporții depline din bugetul național, pe când în stânga Nistrului finanțarea este stabilită prin proporționalitate până în 2020 (2018 - 30% de la bugetul național, 2019 - 60%, 2020 - 100%).

Pentru prima dată în anul 2018, teritoriile de est ale Republicii Moldova au alocat resurse financiare pentru procurarea medicamentelor de linia 1, pentru aproximativ 400 pacienţi. Către anul 2020 este estimat ca din resursele regiunii transnistrene vor fi acoperiţi cu tratament circa 400 pacienţi, bugetul necesar se ridică la aproximativ 500.000 de lei, conform planului de sustenabilitate.

Medicamentele sunt procurate o dată pe an, însă în 2016 a fost făcută o excepție și acestea au fost procurate pentru 18 luni din sursele Fondului Global, motiv pentru care stocul din regiunea transnistreană se epuizează în august 2018.

Din 3.728 de cazuri cu HIV depistate în regiunea stânga Nistrului, 2.734 de persoane sunt în viață la 1 ianuarie 2018, iar în tratament antiretroviral sunt 1.522 de persoane.

Motivul pentru care Chișinăul va achiziționa medicamente pentru regiunea transnistreană

„Procesul de procurare a tratamentului antiretroviral (exclusiv utilizat pentru tratamentul pacienților cu HIV/SIDA) pentru regiune la nivel local este imposibil, deoarece cantitățile, care sunt planificate pentru teritoriile de est sunt extrem de mici și nu sunt atractive pentru import”, se menționează într-un răspuns oferit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Un mecanism similar este funcțional pentru asigurarea regiunii transnistrene cu vaccinuri în cadrul Programului național de imunizări pentru anii 2016-2020.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Oamenii legi din Ucraina și R. Moldova au efectuat 44 de percheziții în dosarul unei organizații criminale. Au fost implicați peste 150 de angajați

Oamenii legi din Ucraina și R. Moldova au efectuat 44 de percheziții în dosarul unei organizații criminale. Au fost implicați peste 150 de angajați

UE oferă 1,8 milioane de euro pentru a ajuta Ucraina și R. Moldova. 30% din fonduri, destinate autoritățile locale din țara noastră

UE oferă 1,8 milioane de euro pentru a ajuta Ucraina și R. Moldova. 30% din fonduri, destinate autoritățile locale din țara noastră

Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate atribuită

Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate atribuită

Advertoriale
Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking

SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking

Circa 3 000 kg de produse alimentare au fost colectate timp de o zi, în cadrul campaniei de anti-risipă

Circa 3 000 kg de produse alimentare au fost colectate timp de o zi, în cadrul campaniei de anti-risipă

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm
 • 2
  Ultima oră! Daniel-Marius Staicu devine șef la Serviciul „Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor”, după ce a condus instituția similară din România
 • 3
  Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna decembrie va fi de 785 de dolari pentru o mie de metri cubi
 • 4
  „Au fost momente tensionate, însă doar acasă am avut anxietate, frică și panică”. Povestea din spatele unei misiuni de pacificare, trăită de locotenenta-colonelă Iulia Batista (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.