Liberal-democrații, susținuți de câțiva deputați ai grupului parlamentar Popular-European, au înregistrat la Parlament proiectul de lege privind Legea Magnițki. Potrivit lui Tudor Deliu, motivul inițiativei legislative este că pe parcursul mai multor decenii prin sistemul bancar autohton au fost derulate tranzacții de spălare de bani în proporții deosebit de mari. „Tranzacțiile au implicat companii înregistrare în jurisdicții offshore și agenți economici din Federația Rusă”, a declarat liberal-democratul.
„Republica Moldova nu poate să nu se alinieze țărilor care au adoptat Legea Magnițki. Scopul proiectului de lege este de a crea instrumente legale, atât pentru protejarea sistemului financiar-bancar de abuzuri, cât și pentru a impune restricții contra persoanelor care comit acte de corupție și violare a drepturilor omului”, a declarat Tudor Deliu.
Deputatul anunță că s-au făcut modificări la două legi - cea privind regimul străinilor în Republica Moldova și legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului
„Sperăm că în Republica Moldova nu va exista nicio fracțiune parlamentară care s-ar opune direct măsurilor de prevenire a corupției și tragerii la răspundere a persoanelor implicate în aceste acte de corupție și spălare de bani ori încălcări sistematice ale drepturilor omului”, a spus el.
Deputatul a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, ce reprezintă inițiativa.
Proiectul de lege este semnat de deputații PLDM și Eugen Carpov, Octavian Grama, Mihaela Spătaru, Simion Grisciuc și Valeriu Ghilețchi.
Legea Magnițki are la bază unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție care a avut loc în 2007, în Rusia, când un grup de persoane din organele de forță și fiscale au folosit acte false și au extras din buget peste 230 de milioane de dolari. Cazul a fost făcut public de juristul rus, Serghei Magnitsky, care ulterior a fost torturat și omorât în închisoare. În 2012, SUA a aprobat legea Magnitsky fiind urmată de Lituania, Letonia, Canada, Marea Britanie, Republica Dominicană și Estonia, în timp ce Rusia a criticat documentul.
Vezi și aceste știri

CMC refuză să prelungească dreptul de utilizarea a numelui capitalei în denumirea postului român Radio Chișinău

EDITORIAL | Efectele secundare ale puterii - când sexul consensual nu e decât un joc pentru muritorii de rând
