PLDM: Ne referim la legalizarea furturilor, și nu la legalizarea capitalurilor

„Am cerut Parlamentului să excludă aceste proiecte de lege, pentru că ele nu au trecut prin procedura parlamentară stipulată în legislație, a încălcat grav prevederile Legii transparenței.

Cred că este o greșeală pe care vrea s-o facă Parlamentul, și asta va fi a doua palmă pe car eo vom primi de la partenerii noștri europeni. Fiindcă ne referim la legalizarea furturilor, și nu la legalizarea capitalurilor. Adică cei care până nu demult declarau că castelele pe care le dețin și Lexus-urile sunt ale soacrei sau dăruite de bunei, acum ei le pot legaliza plătind un procent minim din costul de evaluare a acestui oibectiv. Este o șarlătănie, în opinia noastră. Fracțiunea PLDM cheme cetățenii și societatea civilă să se pronunțe”, a declarat liberal-democratul Tudor Deliu.

„Chiar dacă ei au indicat o listă de persoane asupra cărora nu se va referi acest proiect de lege, furturile oricum vor fi legalizate, deoarece actualmente castelurile nu-s scrise după ei. E după soacră, cumnat, frate. Sunt scrise după terțe persoane, și această terță persoană le va putea legaliza, pentru ca să fie totul în ordine după viitor”, a mai spus președintele fracțiunii PLDM.

Liberalii: Guvernarea legalizează banii furați din sistemul bancar

„Acest proiect nu înseamnă decât reciclarea banilor murdari și legalizarea unor profituri obținute ilegal, care au fost infiltrare în Republica Moldova prin diverse metode. Autorii acestui proiect se apără spunând să subiecții declarării voluntare a bunurilor sunt cetățenii R. Moldova, cu excepția persoanelor fizice care au ocupat sau ocupă funcția de președinte al țării, prim-ministru etc. Dar oare, stimați guvernanți, nu suntem noi țara unde cei mai mulți demnitari de rang înalt își pun averile pe soacre, nepoți și alte rude îndepărtate?”, a declarat Alina Zotea-Durnea după ce fracțiunea PL a părăsit ședința plenară de joi.

„Până astăzi deputații opoziției și cetățenii nu cunosc rezultatul raportului Kroll 2, ceea ce ne duce la gândul că acest lucru se ascunde și nu se face public pentru ca să se legalizeze frauda bancară, fără publicarea numelor implicate”, a adăugat ea.

„Acești guvernanți mai propun ca statul, în persoana autorităților publice, să garanteze subiecților declarării voluntare, că nu pot fi urmăriți pentru neachitarea impozitelor și taxelor aferente bunurilor declarate voluntar”, a mai spus deputata liberală.

Comuniștii: S-au încălcat toate procedurile

Potrivit fracțiunii PCRM din Parlament, majoritatea parlamentară a încălcat conștient toate procedurile democratice legate de adoptarea proiectului de lege privind amnistia fiscală, dar și a celorlalte două din așa-numitul pachet fiscal. Totodată, comuniștii declară că inițiativele democraților au tentă electorală și s-au arătat stupefiați de faptul că deputații au putut face cunoștință cu textul proiectelor de lege abia în ziua ședinței plenare a Legislativului.

PSRM: „E o portiță foarte clară înțelegeți pentru ce”

„Pe ultima sută de metri, majoritatea parlamentară include proiecte de legi foarte importante, care, probabil, ar trebui adoptate, dar nu într-o astfel de grabă. Pentru ce se face acest lucru? Pentru ca nimeni să nu înțeleagă pentru ce a votat”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Președintele fracțiunii PSRM spune că legea amnistiei fiscale ridică mari semne de întrebare, chiar dacă noile reglementări interzic demitarilor să beneficieze de această lege. „Dar rudele acestor persoane? N-au inclus lucru acesta. Și cred că asta este o portiță foarte clară înțelegeți pentru ce”.

Mișcarea ACUM: „Nu legalizați banii furați”

Reprezentanții opoziției extraparlamentare, membri ai mișcării de rezistență națională ACUM, au criticat și ei amnistia fiscală. Aceștia au anunțat un protest pentru ziua de astăzi în fața Legislativului.

„Stimaţi cetăţeni, miliardul vine înapoi! Doar că nu va veni ca ban întors cetăţenilor în bugetul public, ci ca proprietate a celor care l-au furat. Guvernarea şi-a dat arama pe faţă şi a recunoscut astfel că este implicată în "furtul secolului". Anume aceasta este esenţa celor trei legi (282, 283, 284) incluse hoţeşte, în câteva ore, fără consultare publică, cu încălcarea gravă a unor proceduri elementare, pentru a fi votate de urgență în Parlament.

Sub retorica falsă a unor reforme de ordin fiscal se ascunde o banală spălare de bani şi legalizare a banului furat de la popor. Anul trecut, un proiect asemănător a fost respins în urma presiunii partenerilor de dezvoltare, societăţii civile şi a partidelor de opoziţie. Acum însă guvernarea antipopulară a decis să meargă până la capăt şi să bată încă un cui în Acordul de Asociere. Ei au nevoie urgent de aceşti bani pentru a se menţine la putere, pentru a corupe electoratul şi a frauda definitiv alegerile. ACUM trebuie să ne împotrivim acestui abuz şi să obţinem restituirea miliardului cetăţenilor, și nu grupului de hoţi care se află azi la guvernare”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Candu respinge acuzațiile: Dacă includem rudele n-o să mai fie cetățeni care să beneficieze de această legere

Întrebat de presă de ce rudele demnitarilor nu au fost incluse în cercul persoanelor care nu pot beneficia de amnistia fiscală, președintele Parlamentului a răspuns că „nu putem să punem interdicție la tot ceea ce înseamnă rude în general în Republica Moldova, pentru că atunci n-o să mai fie cetățeni care să beneficieze de această lege”.

„Nu uitați că sunt rude de gradul doi sau trei care nu prea au interferență cu activitatea unui demnitar, și ei nu au de ce să nu beneficieze de această lege. Cu siguranță, nu ne referim doar la subiectul la care se aplică legea, dar și la bunurile care fac parte din așa-numita declarare voluntară. Și dacă acele bunuri au fost obținute inclusiv cu acte de corupție, prin rude sau sunt bunuri care provin din activitatea infracțională, din spălarea banilor, din activități legate de activitatea acelui demnitar și au fost înscrise pe rude, acele bunuri nu vor putea fi declarate și nu vor beneficia de acest mecanism de declarare voluntară.

Pe de o parte am limitat cercul de subiecți la care se aplică legea, dar și am limitat categoria bunurilor care pot fi declarate”, a declarat Andrian Candu. „Astfel ne-am asigurat că inclusiv rudele demnitarilor nu vor putea declara bunurile respective”, a adăugat oficialul, arătându-se deranjat de faptul că opoziția critică toate proiectele lansate de democrați.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!