Inițiativa legislativă, care aparține deputatei Valentina Buliga, prevede că persoanele cu dizabilități severe din copilărie și cele cu dizabilități severe nevăzătoare, inclusiv cele care beneficiază de serviciul de îngrijire socială la domiciliu, vor primi din partea statului o alocație pentru îngrijire, însoțire şi supraveghere, în valoare de 820 de lei lunar.

Potrivit autoarei, scopul inițiativei este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități severe, prin asigurarea atât a dreptului la serviciul de îngrijire socială la domiciliu, cât și a suportului financiar suplimentar din partea statului. În prezent, aceștia beneficiază doar de serviciul de îngrijire socială la domiciliu.

Cheltuielile pentru acordarea alocațiilor celor 268 de beneficiari constituie circa 879 mii de lei și vor fi acoperite din contul transferurilor de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat, prevăzute pentru anul curent.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!