Consiliul de Coordonare al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) cere păstrarea instituției în actualul format, astfel încât sectorul privat să se poată implica în procesul decizional. Îngrijorarea vine după ce Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări legislative în acest sens. Membrii Consiliului, dar și câteva asociații ale producătorilor de vinuri și-au expediat doleanțele, în scris, autorităților.
Mai exact, Parlamentul a decis substituirea ONVV cu Autoritatea responsabilă de implementare politicilor în acest domeniu. Activitatea instituției urmează să fie finanțată de la bugetul de stat, iar angajații vor dobândi statut de funcționari publici.
Într-o notă informativă adresată producătorilor de vin, Consiliul de Coordonare al ONVV scrie că, din discuțiile în ședința Parlamentului, s-a abordat posibilitatea substituirii instituției cu Agenția de Investiții. „Prin urmare, nu va mai exista o instituție specializată, profesionistă, ale cărei atribuții și eforturi să fie concentrate exclusiv pe industria vitivinicolă”, se arată în document.
De asemenea, a fost modificat modul de gestionare a instituției prin eliminarea parteneriatului public-privat, fiind desființat Consiliul de Coordonare, care era compus din membri delegați din partea statului, dar și din partea sectorului vitivinicol. „Strategia de dezvoltare, creşterea calităţii, conformităţii şi a competitivităţii produselor vitivinicole, stabilirea pieţelor ţintă, activităţile de marketing şi promovare vor fi elaborate şi aprobate de o instituţie care nu are o specializare profundă în domeniul vitivinicol, sectorul privat fiind înlăturat de la acest proces, deşi este cel care cunoaşte toate subtilităţile şi necesităţile industriei”, se explică în adresare.
Totodată, la finele anului bugetar, soldurile Fondului viei și vinului vor fi accesibile pentru utilizare în anul bugetar următor doar în partea ce vizează mijloacele financiare acumulate din contribuțiile obligatorii ale producătorilor vitivinicoli, dar nu și cele transferate din bugetul de stat.
Consiliul de Coordonare al ONVV menționează că aceste modificări au fost adoptate fără consultarea și informarea sectorului vitivinicol și a administrației publice de ramură.
Prin urmare, instituția a solicitat autorităților să remedieze situația creată și să mențină modelul de gestionare care permite implicarea sectorului privat în procesul decizional. Mai exact, s-a adresat șefului statului, președintelui Parlamentului, premierului, miniștrilor Economiei, Justiției și celui al Agriculturii, dar și liderului PDM, Vlad Plahotniuc, deși cel din urmă nu deține nicio funcție publică în stat.
Vezi și aceste știri

De unde apare iepurele, cum dispar cărțile de joc după ureche și cum e „Abracadabra” în limba română. După o pauză de doi ani, magicianul Garry Cozma revine!

Protest la Franzeluța: Angajații n-ar avea încredere în intențiile instituirii unui nou director
