Dacă înainte, din fiecare leu câștigat de un salariat statul lua 43 de bani drept impozite, după adoptarea Legii privind cota unică, povara fiscală va fi de 37 de bani, a spus Gaibu la emisiunea „Cutia neagră”.

În pofida acestei micșorări, Republica Moldova are în continuare una dintre cele mai înalte poveri fiscale pentru cetățeni vulnerabili, a afirmat expertul.

Urmare a acestei legi, în Republica Moldova va fi introdusă o rată de impozitare unică, de 12%, pentru aceeași categorie de contribuabili. 

În cazul salariaților, banii pe care un cetățean îi va putea economisi efectiv în urma reformei fiscale vor depinde de mărimea salariului acestuia.

Astfel, conform calculelor prezentate de expertul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, o persoană care are un salariu lunar de 2.000 de lei va avea de câștigat 74 de lei urmare a reformei fiscale. 

La polul opus, o persoană care câștigă lunar 21.000 de lei va beneficia de aproximativ 600 de lei în plus odată cu micșorarea poverii fiscale. 

În aceeași ordine de idei, persoanele cu cele mai mari venituri, cum ar fi guvernatorul Băncii Naționale, salariul căruia depășea 100.000 de lei lunar în 2017, vor economisi în jur de 4.000 de lei în urma reformei. 

Parlamentul a votat joi, în cadrul ședinței plenare, proiectul legii privind reforma sistemului de impozitare a veniturilor salariale. Dacă acum persoanele fizice sunt impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii lei şi 18% pentru veniturile care depăşesc această sumă, în urma reformei, va fi introdusă o cotă de 12% pentru persoanele fizice. Modificările intră în vigoare de la 1 octombrie. 

Detalii aici: Parlamentul a introdus o cotă unică a impozitului pe venit pentru persoanele fizice 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!